Trafik kazasında arka iki patisini kaybeden "Balım" isimli kedi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonun ardından yeniden yürümeye başladı. Kediye, üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak hazırlanan özel implant sistemi uygulandı.

Dünyada Çok Az Örneği Bulunan Yöntem Uygulandı
Niğde'de yaşanan trafik kazasının ardından arka iki patisi ampute edilen Balım, hareket kısıtlılığı ve yoğun ağrı şikayetleriyle MAKÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne ulaştırıldı. Burada yapılan tetkiklerin ardından operasyonu gerçekleştiren MAKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Muhammed Yusuf Şirin, kediye özel olarak 3 boyutlu yazıcı desteğiyle tasarlanan bir implant sistemini uygulamaya karar verdiklerini aktardı.
Operasyonun ve ardından gelen iki aylık rehabilitasyon sürecinin tamamen sorunsuz geçtiğini belirten Öğretim Görevlisi Şirin, şu bilgileri verdi:
“Balım, kliniğimize başvurduğunda hareket ettikçe ciddi ağrı yaşıyordu. Hasta sahibiyle yaptığımız değerlendirmelerin ardından, yeni nesil bir teknoloji olan üç boyutlu yazıcı destekli kediye özel tasarlanan implant sistemini uygulamaya karar verdik. Şu anda herhangi bir problemimiz bulunmuyor. Balım artık rahatlıkla yürüyebiliyor, koşabiliyor, hoplayıp zıplayabiliyor ve yeniden sosyal hayatına kavuşmuş durumda. Bu operasyon ve uygulama, hem ülkemizde hem de dünyada oldukça yeni ve çok az örneği bulunan bir yöntem.”
Denizli'den Burdur'a Uzanan Yolculuk
Denizli'de ikamet eden ve Balım'ı kazanın ardından Niğde'deki arkadaşları vasıtasıyla sahiplenen Ezgi Cansu Ekizalioğlu ise kedisinin tedaviye getirilmeden önce aktif bir kemik enfeksiyonu bulunduğunu ve diğer patisine basarken zorlandığını dile getirdi. Denizli'deki veteriner hekimlerinin tavsiyesiyle Burdur'a geldiklerini ifade eden Ekizalioğlu, tedavi sonrası yaşanan değişimi şu sözlerle anlattı:
"Balım'a üç boyutlu implant uygulaması yapıldı. Balım artık çok daha sağlıklı ve mutlu, hareketlerinde hiçbir kısıtlılık yok. Çok aktif bir kedi. Koşuyor, oynuyor ve hayatına mutlu bir şekilde devam ediyor. Düzenli kontrollerimizi de sürdürüyoruz."

