Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı, aşırı kırmızı et tüketiminin kolon, rektum ve prostat kanseri riskini artırabileceğini belirtti. Kanserin dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Avcı, sağlıklı bir yaşam tarzının kanser riskini azaltmak için önemli olduğunu ifade etti.

Beslenme ve Kanser İlişkisi

Avcı, aşırı kilo ve yetersiz fiziksel aktivitenin göğüs, rahim, kolon ve yemek borusu kanserine sebep olabileceğini belirtti. Salamura et ve şarküteri ürünlerinin kolon ve rektum kanseri riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nilüfer Avcı

Kansere Karşı Beslenme Önerileri

  • Kuru baklagillerin kırmızı etten daha fazla tüketilmesi önerildi.
  • Haftada bir veya mümkünse daha sık balık tüketilmesi önerildi.
  • Yeşil, sarı, kırmızı sebzelerin çeşitli öğünlerde tüketilmesi tavsiye edildi.
  • Zeytinyağı, sızma zeytinyağının polifenol içeriği bakımından rafine zeytinyağından daha zengin olduğu belirtildi.
  • Soğan ve sarımsak tüketiminin nitrozaminleri bloke ederek kansere karşı koruyucu olabileceği ifade edildi.

Et

Kansere Karşı Sağlıklı Yaşam Tarzı Önerileri

  • Günlük su ihtiyacının dengeli bir şekilde karşılanması gerektiği vurgulandı.
  • Günde en az 4 porsiyon meyve tüketilmesi ve mevsim meyvelerinin tercih edilmesi önerildi.
  • Fiziksel aktivitenin önemi ve spor yapmanın sağlıklı yaşam için gerekliliği vurgulandı.
  • Zararlı alışkanlıklardan uzak durulması, stres yönetiminin iyi yapılması ve dinlenme süreçlerine önem verilmesi tavsiye edildi.

Prof. Dr. Nilüfer Avcı, sağlıklı beslenmenin yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzının da kanser riskini azaltmada önemli bir faktör olduğunu belirterek, 'Bizi kansere karşı koruyacak veya bizim kanserimizi tedavi edebilecek tek bir besin yoktur' dedi.

Kaynak: İHA