Bolu'nun gözde doğa alanlarından Gölcük Tabiat Parkı'nda inşa edilen 25 bungalov ve konutların kullanıma açılması planı, doğa severlerin ve Gölcük Platformu üyelerinin tepkisine neden oldu. Platform üyeleri, bu projenin Gölcük'ün doğal güzelliklerine zarar vereceği endişesiyle karşı çıkarak, 18 Nisan 2024 (bugün) saat 17.00'de eylem çağrısı yaptı.

Platformdan Eylem Çağrısı

Gölcük Platformu adına yapılan açıklamada, bilirkişi raporlarının ve 2 mahkeme kararının yapılaşmaya karşı olduğu belirtildi. Açıklamada, 'Mahkeme süreçleri tamamlanmadan, bilirkişi raporlarına ve 2 mahkeme kararına rağmen, ne yazık ki yeni yönetim tarafından alınan kararlar doğrultusunda Gölcük'teki yapılaşmanın devam etmesi planlanmaktadır. Bu aceleci kararların sebebi nedir?' şeklinde ifadeler yer aldı.

Gölcük Platformu, bu karara karşı çıkmak ve seslerini duyurmak amacıyla Bolu Belediyesi önünde bir eylem düzenlemeye hazırlanıyor. Eylem, yarın saat 17:00'da gerçekleştirilecek ve Platform üyeleri, tüm Bolu halkını da eyleme katılmaya çağırıyor.

G L Y1P Rs Wo A E Ns I H

'Gölcük Halkındır, Talan Edilemez' 

Platform adına yapılan açıklamada ayrıca, 'Bilirkişi raporları yapılaşmanın doğaya zarar vereceğini açıkça ortaya koymaktadır. Bizler, bu projenin sadece başlangıç olduğunu ve 25 bungalovun sayısının artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum uzun vadede Gölcük'ü, Rize Ayder Yaylası veya Trabzon Uzungöl gibi bir hale getirebilir. Gölcük, halkımıza ait ve talan edilemez.' denildi.

Tanju Özcan Eşi Meral Özcan

Başkan Tanju Özcan'ın Eşi de Katılacak

Öte yandan TV100’de yayınlanan 'Başak Şengül ile Doğru Yorum' programının canlı yayın konuğu olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, eşi Meral Özcan'ın da eyleme katılacağını söyledi.

Bolu Bungalov Olayı Nedir?

Bolu'da eski Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz döneminde, Gölcük Tabiat Parkı Gelişim Planı kapsamında, Gölcük’te 25 tane bungalov ev yapılmıştı. Gölcük’te yapılaşmaya şiddetle karşı çıkan dönemin CHP Milletvekili Tanju Özcan ve bir çok isim o gün eylem yaparak konuyu yargıya taşımıştı. 2019 yılında Bolu İdare Mahkemesi projeyi iptal etti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bolu İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararına itiraz ederek davayı Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Bolu İdare Mahkemesi’nin kararını uygun buldu. Bu karar temyize taşınarak, Danıştay’a itiraz başvurusu yapıldı. Danıştay, proje için verilen 'iptal' kararını bozdu. Danıştay kararında, 'Alanın tümüne hizmet verecek İdare ve Konuk Evinin alanda yer almasının, ‘Gelişme Planı’nın temel amacını oluşturan sürdürülebilir koruma işlevinin, idari ve ekonomik yönlerden gerçekleşmesini sağlayacağı sonucuna ulaşıldığından, davaya konu oyçokluğuyla bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi’ne gönderilmesine kesin olarak karar verildi' denildi.

Danıştay’ın kararından sonra konu Bolu Belediye Meclisinde gündeme alındı ve Başkan Tanju Özcan bungalovların kiralanması için Meclis’ten yetki istedi.  Konuyu mahkemeye taşıyan Gölcük Platformu bungalovların açılmasına şiddetle karşı çıkarken konuyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Yapılan basın açıklamasında; 'Mahkeme süreçleri tamamlanmadan, bilirkişi raporlarına ve iki mahkeme kararına rağmen, ne yazık ki yeni yönetime gelen belediye meclisinin ilk işi Gölcük’teki yapılaşmanın ihale edilmesini gündeme almak olmuştur. Aceleniz nedir? İlk ihale sürecinde, CHP Bolu Milletvekili olan Sayın Tanju Özcan, projeye karşı Bolu halkının yanında protesto eylemlerine katılmıştır. Gölcük’ün yok edilmesine izin vermeyeceğini beyan etmiştir. Son dönemde birdenbire buranın yapılaşmaya açılması için gayret göstermesi anlaşılır ve kabul edilebilir bir şey değildir. Altyapı planları olmayan tesislerin kanalizasyonu nereye verilecektir? Bilim ve tekniğin doğruları bu yapılaşmanın ve kullanımın doğaya vereceği zararı apaçık ortaya koymaktadır' ifadelerine yer verildi. 

Kaynak: Haber Merkezi