Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum'un 2054 yılına kadar sürecek içme suyu sorununu çözmeyi hedefleyen projeler üzerinde çalışıyor. Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından yürütülen çalışmalarda, Yarımada'ya en ekonomik şekilde su temini için önemli projeler geliştiriliyor.

Su Eksiği ve İçme Suyu İhtiyacı Hesaplamaları

Yapılan araştırmalara göre, Bodrum'un yıllık su ihtiyacı 44,41 milyon metreküp olarak hesaplandı. Yarımada'daki su kaynaklarıyla sağlanan su miktarı ise yılda 29,50 milyon metreküp olarak belirlendi. Bu durumda Bodrum'un su ihtiyacının sadece yüzde 66'sı karşılanabilmekte, 14,92 milyon metreküp su açığı bulunuyor.

Nüfus Artışı 

Bodrum'da 2017-2022 yılları arasında yerleşik nüfusun yüzde 17,55 oranında arttığı belirlendi. Yarımada'da mevcut suyun 332 bin 640 kişiye yetebileceği, ancak yaz aylarında nüfusun 700 bin ila 1 milyon kişi arasında olduğu tespit edildi.

Bodrum'da 2054'E Kadar Su Sorunu Yaşanmayacak

Geyik Barajı Kamulaştırma Projesi

Geyik Barajı'nın kamulaştırılmasıyla belediyenin barajı işletmesine alarak, yılda yaklaşık 14 milyon metreküp suyu Bodrum'a aktarma planı yapıldı. Elektrik Üretim A.Ş.'ye kamulaştırma bedeli ödenmesi için hukuki ve resmi prosedürler işletildi.

Bodrum'da 2054'E Kadar Su Sorunu Yaşanmayacak

Ekinanbarı Projesi ve Su Getirme Çalışmaları

Ekinanbarı bölgesindeki suyun tuz oranının yüksek olduğu ve içilebilir hale getirilmesi için 1 milyar 62 milyon TL'lik bir yatırım gerektiği belirlendi. MUSKİ tarafından yapılan incelemelerde, Geyik Barajı'nın kamulaştırma maliyetinin Ekinanbarı projesinden 4 kat daha düşük olduğu ve su maliyetinin de daha ekonomik olduğu ortaya konuldu. MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, termik santralin Geyik Barajı'nı bedel ödemeden kullanmasının mevzuata aykırı olduğu ifade edilmiş ve Bodrum'un su sorununun çözümü için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Kaynak: İHA