ABD merkezli Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) liderliğinde yürütülen geniş çaplı bir araştırma, nörolojik hastalıkların dünya genelindeki yükünü ortaya koydu. Araştırmacılar, felç, migren ve demans gibi sinir sistemi hastalıklarının sağlık bozukluklarının önde gelen nedeni olduğunu doğruladılar. Daha önce kalp hastalığı olarak kabul edilen felçler, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kardiyovaskülerden nörolojik olarak yeniden sınıflandırılmasının ardından birinciliği ele geçirdi.

2021 yılına ait verilere göre, dünya nüfusunun %43'ünden fazlası, yani yaklaşık 3.4 milyar insan, nörolojik bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalmış durumda. Bu sonuçlar, önceki tahminlerin oldukça üzerinde çıkarak uzmanları şaşırttı. Ayrıca, son otuz yılda nörolojik rahatsızlıklarda %59'luk bir artış yaşandığı belirlendi.

Bilimdeki araştırmalar sonucu hastalıkların nedenleri belli oldu

Artan Nörolojik Rahatsızlıklar

Araştırmacılar, 1990 ile 2021 yılları arasında 204 ülkede 37 farklı nörolojik durumun etkilerini analiz etti. Bu analizler sonucunda, nörolojik hastalıkların sağlık sorunlarına, engelliliğe ve erken ölüme olan etkileri değerlendirildi. Veriler kullanılarak, her bir durumun sağlıklı yaşam yılları üzerindeki etkisi hesaplandı ve engelliliğe uyarlanmış yaşam yılları (DALY) adı verilen bir ölçüt kullanıldı.

Sonuçlar, 2021 yılında dünya çapında sinir sistemi bozuklukları nedeniyle 443 milyondan fazla DALY kaybı olduğunu ortaya koydu. Bu rakam, 1990 yılına göre %18 artış gösterdi. Ancak, yaşa ve nüfus büyüklüğüne göre ayarlandığında, DALY'ler ve ölümler üçte bir oranında düşüş gösterdi.

Özellikle inme, 160 milyon yıllık sağlıklı yaşam kaybı ile en yıkıcı nörolojik durum olarak öne çıktı. 

Kaynak: Haber Merkezi