Bu çalışma, geçmişi değiştirmenize izin vermeyen ancak bugün yaptığınız işlemlerle yarını iyileştirmenize yardımcı olan bir simülasyon sunuyor. Kuantum dünyasının sıra dışı özelliklerini kullanan araştırmacılar, geriye doğru zaman yolculuğunu başarıyla taklit ettiklerini ve böylece bir olayın sonucunu %25 oranında değiştirebildiklerini iddia ediyorlar. Cambridge Üniversitesi’ndeki ekip, bir zaman makinesi yapmadıklarını belirtirken, geçmişteki olayları değiştirirken fizik kurallarını nasıl çiğnemediklerini de açıklıyor.

Bilim insanları açıkladı! Zaman yolculuğunda önemli gelişme

Donanımhaber’in haberine göre Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, kuantum parçacıklarının doğal olarak birbirine bağlı olduğu ve bu bağın zamanda geriye yolculuk yapılabilmesine imkan verdiği kuantum mekaniğinin temel bir kavramı olan dolanıklıkla oynayarak bunu başardıklarını gösterdiler.

ABD Federal Mahkemesi TikTok'un Yasaklanmasının Önünü Açtı ABD Federal Mahkemesi TikTok'un Yasaklanmasının Önünü Açtı

GEÇMİŞTEN GELECEĞE BİR ARMAĞAN

Birine bir armağan göndermek istediğinizi varsayın: Üçüncü günde teslim edilmesini sağlamak için armağanı birinci günde yollamanız gerekiyor. Ama o kişinin ne istediğini ancak ikinci günde öğreniyorsunuz. Bu durumda, kronolojiye uygun olarak, istedikleri armağanı göndermeniz mümkün değildir. Şimdi, birinci günde yolladığınız armağanı ikinci günde öğrendiğiniz bilgilerle değiştirebildiğinizi düşünün. Bu senaryonun gerçekleşmesi için Hitachi Cambridge Laboratuvarı’ndan ilk yazar David Arvidsson-Shukur, kuantum dolanıklık değiştiriminin kullanılabileceğini söylüyor.

Dolanık parçacıklar, olası durumların süperpozisyonunda bulunurlar. Bu, bir ölçüm yapılana kadar her parçacığın özellikleri için kesin bir değer olmadığı anlamına geliyor. Dolayısıyla iki parçacığın ayrıldıklarında bile etkileşime devam edebilmeleri nedeniyle kuantum fiziği zamanda yolculuk için eşsiz bir çözüm sunuyor. Kuantum dolanıklığı, kuantum parçacıklarının belirli temel özelliklerinin iki veya daha fazla parçacık tarafından paylaşıldığı ve herhangi bir parçacıkta bu özelliklerin değiştirilmesinin diğerlerinde de aynı değişikliğe neden olduğu bir süreç olarak anlaşılabilir.

Cambridge’deki çalışma ekibi, Physical Review Letters dergisinde yayınlanan çalışmalarında iki parçacığın dolanıklığını taklit etmeyi ve bir parçacık üzerinde değişiklik yaparak (değiştirim) temelde geçmişi değiştirmeyi başardılar. En azından çalışmalarında. Araştırmacılar bu etkiyi “dikkat çekici” olarak nitelendiriyor ancak bir sorun olduğunu da belirtiyorlar. Çalışma, geçmişi yeni bilgilerle zamanın sadece %25’inde değiştiriyor. Başka bir deyişle, çalışmanın %75 başarısızlık ihtimali var. Armağan örneğimize geri dönersek, dört seferden birinde armağan istenen armağan olurken diğer seferde yanlış bedende ya da yanlış renkte bir pantolon ya da ceket olabilir. Şanslıyız ki, çalışmalarında en azından ne zaman başarısız olduklarını biliyorlar, bu da araştırmacıların geriye doğru zaman yolculuğunu etkin bir şekilde yapmak ve istedikleri sonucu elde etmek için sistemi yeniden ayarlamalarına olanak tanıyor.

ZAMAN MAKİNESİ DEĞİL

Ayrıca araştırmacılar, bunların sadece çalışmalar olduğu gerçeğinin yanında dolanık parçacıkların bilinen davranışlarına göre programlanmış başarılı çalışmalar olduğunu da vurgulamayı unutmuyorlar. Dolayısıyla, en azından zamanın %25’inde geçmişteki deneyin sonuçlarını değiştirmenin bir yolu etkin bir şekilde kanıtlanmış olsa da, bu durum geriye doğru bir tür zaman yolculuğu ile karıştırılmamalı. İlk yazar Arvidsson-Shukur da, “Biz bir zaman yolculuğu makinesi değil, kuantum mekaniğinin temellerine derinlemesine bir bakış sunuyoruz. Bu çalışmalar geriye dönüp geçmişinizi değiştirmenize izin vermiyor, ancak bugün yaptığınız işlemlerle yarını iyileştirmenize yardımcı oluyor.” ifadelerini kullanarak buna dikkat çekiyor.

Editör: SONGÜL BAŞKAYA