Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve bağışıklığı destekleyen beslenme önerileri ve kış mevsimine özel pratik ipuçları paylaştı.

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Kışın Nasıl Beslenmeli?

Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, kış mevsiminin yaşandığı bu dönemde sağlığa katkı sağlayacak şu önerilerde bulundu: 

Sağlık Skandalları bitmiyor: Kalp Krizi Geçiren Adamı sırada Beklettiler, Hayatını Kaybetti!" Sağlık Skandalları bitmiyor: Kalp Krizi Geçiren Adamı sırada Beklettiler, Hayatını Kaybetti!"

"Taze Meyve ve Sebzeler: Kış mevsiminde C vitamini açısından zengin turunçgiller, kivi ve brokoli gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Renkli sebzelerin antioksidan içeriği bağışıklığınızı korumanıza destek sağlar. Sıcak İçecekler: Zencefil ve tarçınla hazırlanan sıcak bitki çayları, soğuk havalar karşısında sizi sıcak tutar ve ruh halinizi iyileştirir. Omega-3 Yağ Asitleri: Somon, sardalya ve ceviz gibi omega-3 kaynakları fiziksel sağlığı desteklerken depresyon riskini de azaltır. Tam Tahıllar: Yulaf, kahverengi pirinç ve bulgur gibi tam tahıllar, enerji seviyesini artırır ve sindirim sistemini düzenler. Probiyotikler: Yoğurt gibi probiyotiklerle zenginleştirilmiş gıdalar, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklığı güçlendirir. Su Tüketimi: Kışın su içme alışkanlığınızı sürdürün; günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. Şeker ve İşlenmiş Gıdalar: Aşırı şeker ve işlenmiş gıdaların tüketimi bağışıklığı zayıflatır. Bunun yerine doğal ve besleyici gıdalar tercih ediniz."

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Kışın Nasıl Beslenmeli Besin Hazırlama İpuçları 2

Mevsim Sebzeleri ile Besin Hazırlama İpuçları

Mevsim sebzelerinin haftalık yemek planı yapılarak kullanılmasını öneren Uzman Diyetisyen Demirci, besin hazırlama ipuçlarını anlattı:

"Sebzeleri buharda pişirerek besin değerini koruyunuz. Baharatlar ekleyerek yemekleri zenginleştiriniz. Sıcak çorba ve güveçler hazırlayın, çeşitli sebzeler ve tam tahıllar kullanınız. Fırında sebze pişirme yöntemi ile doğal tatları artırınız."

Uzman Diyetisyen Demirci, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ekinezya, zencefil ve sarımsak kullanılabileceğini ifade etti ve C vitamini açısından zengin gıdalar ve propolis gibi doğal takviyelerin de tercih edilebileceğini belirtti. Uzman Diyetisyen Demirci, "Tükettiğiniz bitkilerin yan etkileri olabileceğini unutmayın. Özellikle hamilelik, emzirme veya düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışın. Dengeli beslenme ile yeterli uyku ve düzenli egzersiz de önemlidir." dedi.
 

Kaynak: İHA