Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Çağdaş Eğitim Destekleri (ÇEDES) projesi çerçevesinde Aydın'ın Efeler ilçesinde bir dizi görevlendirmeye imza atmıştır. Bu kapsamda, 57'si imam, 49'u Kuran kursu öğreticisi, 25'i müezzin ve 1'i din hizmetleri uzmanı olmak üzere toplam 132 kişi, manevi danışman olarak 100'den fazla okula görevlendirilmiştir.

MEB'nin İlk Açıklamaları ve İddialar

MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Eğitim-İş sendikasının başvurusu üzerine 23 Haziran tarihinde paylaştığı bilgi notunda, iddiaların gerçeği yansıtmadığını, protokol maddesi olmadığını ve bu iddiaların değerler eğitimine yönelik bir karalama kampanyası olduğunu öne sürmüştür. Dönemin Genel Müdürü Nezir Gül de, 7 Temmuz'da Eğitim-İş'e gönderdiği yazıda, herhangi bir personel görevlendirmesinin mümkün olmadığını iddia etmiştir.

Gerçeklerin Ortaya Çıkışı

Ancak, yapılan araştırmalar sonucunda, bakanlığın resmi yazısından aylar önce, 15 Mayıs tarihinde Efeler İlçe Müftüsü Mehmet Yorulmaz imzasıyla kaymakamlığa gönderilen bir yazı ile görevlendirmelerin gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır. Bu yazıda, ÇEDES Projesi kapsamında müftülüğün belirlediği din görevlilerinin belirlenen okullarda görevlendirilmesi talep edilmiş ve kaymakamlık tarafından ertesi gün onaylanmıştır.

Meclis'e Taşınan Sorular

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, konuyu Meclis'e taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yazılı soru önergesi sunmuştur. Karakoz, bakanlığın açıklamaları ile gerçekler arasındaki çelişkiyi vurgulayarak, ÇEDES Projesi'nin laik eğitim sistemine zarar verdiği ve anayasaya aykırı olduğu iddialarını dile getirmiştir.

Soru Önergesi İçeriği

Milletvekili Karakoz'un soru önergesinde şu sorular yer almaktadır:

  • Bakanlık olarak ‘atama ve görevlendirme yapılmadı’ demenize rağmen müftülük tarafından okullara atanan manevi danışmanları nasıl açıklayacaksınız?
  • ÇEDES projesi ülke genelinde kaç okulda uygulamaya konuldu?
  • 132 manevi danışmanın görevlendirildiği resmî belgelerle ortadayken neden hâlâ görevlendirme yapılmadı deniliyor?
  • ÇEDES Projesi’nin anayasaya, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ve bakanlık mevzuatına aykırı olduğu bilindiği halde neden bu projede ısrar ediliyor?
  • ÇEDES Projesi ile birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı, okullardaki eğitim sistemine mi müdahale etmek istiyor?
  • ÇEDES Projesi’nin laik eğitim sistemine zarar verdiği ortadayken, eğitimden sorumlu bir bakan olarak tarikatları sivil toplum kuruluşu olarak göstermeniz ve laiklik karşıtı o kuruluşlarla yeni protokoller imzalayacağız demenizden kaynaklı tepkilere son vermek için istifa etmeyi neden düşünmüyorsunuz?

1703821100144 Yaz

Kaynak: Haber Merkezi