Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, fast-food restoranları ve diğer toplu tüketim yerlerinde kızartma yağı denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimlerde, 295 gıda kontrol görevlisi sahada aktif olarak görev aldı.
Alışveriş Merkezindeki Denetimler
Ekipler, bir alışveriş merkezindeki fast-food restoranları, kafe ve diğer toplu tüketim yerlerinde denetimler gerçekleştirdi. İşletmelerin hijyen belgeleri ve işletme kayıt belgeleri incelendi ve kızartmalarda kullanılan yağlardan örnekler alındı.
Kızartma Yağı Denetimleri Öncelikli
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Erdem Özmen, “Denetimlerimizde kızartma yağı önceliğimiz arasına yer alıyor” dedi. Özmen, denetimlerde kızartma yağının sıcaklığının 180 dereceden, polar maddesinin 25’ten ve asit değerinin ise 2,5’tan az olması gerektiğini belirtti.
Laboratuvar Analizleri ve Cezalar
Özmen, alınan numunelerin laboratuvara gönderileceğini ve gelen sonuçlara göre ceza uygulanacağını belirtti. Kepez İlçe Tarım Müdürlüğünde Gıda Kontrol Görevlisi Esma Çevik, “Denetlediğimiz işletmelerin genel asgari hijyen kurallarına bakıyoruz. Gıda mevzuatına uygun mu faaliyet gösteriyor, onu kontrol ediyoruz. Kızartma yağlarının asit oranını, polar maddesini ölçüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bu denetimler, Türkiye genelindeki fast food restoranlarında kızartma yağı denetimi başlatan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda gerçekleştirildi. Denetimler, 10 gün boyunca devam edecek.