Toroslardan Antalya’ya Kar Yolculuğu! Karlama Pazarlarda

Antalya’da yaz sıcakları 40 dereceyi bulurken, vatandaşlar serinlemek için yüz yıllık bir geleneğe yöneliyor: Karlama. Antalya’nın Gündoğmuş ilçesindeki 2500-3000 metre rakımlı yaylaların güneş görmeyen yamaçlarından motorlu testere ve el testeresiyle kesilen karlar, çuvallarla pazarlara taşınıyor. Pekmez, bal ve çeşitli meyve şuruplarıyla buluşan kar, "karlama" adıyla semt pazarlarında satışa sunuluyor.
Gündoğmuş’un yüksek dağlarında yer alan karlar, yıl boyunca korunan doğal kütleler şeklinde kalıyor. Mayıs ortasında başlayan hasat, eylül ayının ortalarına kadar devam ediyor. Çetin yolları aşarak kente getirilen bu doğal kar, sıcak yaz günlerinde Antalyalıların vazgeçilmezi oluyor. Karlama, sadece serinletici değil, aynı zamanda geçmişten gelen kültürel bir tat olarak da dikkat çekiyor.
"25 Yıldır Bu Mesleği Yapıyoruz"
25 yıldır bu işi yapan pazarcı Mehmet Meral, "Bu karlama mesleği bana dedemden kalma bir meslektir. Bizim bu dede mesleğimizdir. Dedem sürekli yaz aylarında pazarlara kar getirir karlama yapardı. Bu iş oldukça zordur. Gözüktüğü gibi kolay bir meslek değildir. 25 yıldır bu mesleği yapıyoruz. Haftalık 2, 2 buçuk ton civarında kar getirerek Antalya pazarlarında satıp Antalyalıları serinletiyoruz. Gelen müşterilerimiz sürekli aynı müşteriler. Beni pazarlarda yıllardır tanırlar. Mutlaka haftalık olarak gelip karlama alırlar. Bir gelen bir daha geliyor. Çünkü beni tanırlar. Pekmezli, portakallı, çilekli, vişneli meyve şuruplarından karlamaları yapıyoruz. Antalya halkı bu karın Gündoğmuş yaylalarından geldiğini, doğal olduğunu bildikleri için sürekli gelirler. Müşterilerin isteklerine göre karlama yapıyoruz. Ekmeğimizi kardan çıkarıyoruz" dedi.
"6 Çeşit Karlama Yapıyoruz"
Meral, "Karlama olarak çeşitlerimizden pekmez, vişne, limon, çilek ve şerbet gibi 6 çeşit karlama yapıyoruz. En çok tercih edilen ise şerbet ve vişne olur. Gündoğmuş ilçesinin yaylalarından çuval çuval çeker pazarlarda bardak bardak satıyoruz. İnsanlar da afiyetle yerler. Karı mayıs ayının ortalarında getirmeye başlarız. Eylül ayının ortalarına kadar kar satışlarımız devam eder. Zaten eylül ayının ortalarında havalar serinlemeye başlar. Meyve suyu ve pekmez ile karıştırdığım bardağını ve kasesini boyuna göre 50, 70, 100 liraya satıyorum" diye konuştu.
Müşterilerden Tam Not
Müşteriler ise doğal karla yapılan bu ferahlatıcı lezzetten oldukça memnun. 15 yıldır karlama yediğini söyleyen Nebi Erdem, "15 senedir karlamacı Mehmet Meral'in müşterisiyim. Mutlaka haftalık gelip karlamamı yerim. Kar doğaldır. Gündoğmuş'un yaylalarından geliyor. Kendisinden memnunuz" dedi.
Tahsin Yılmaz da, "Gündoğmuş yaylalarından gelen organik kardan karlama yiyoruz. Antalya'nın sıcağında serinliyoruz" şeklinde konuştu.
Ali Dişli ise, "Gündoğmuş yaylalarından yaz aylarında gelen doğal karlardan yapılan karlamayı mutlaka her hafta pazara gelerek yiyoruz. Kar ayrı bir dünyadır. Buz değil organik doğal kardır. Çocukluğumdan bu yana yaklaşık 15 yıldır Mehmet ağabeyden karlama yaptırıp yiyoruz. Yazın sıcağında serinliyoruz" şeklinde konuştu.
Kaynak:Tayfun Akyatan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.