Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen toplantıda sektör temsilcilerine tarlalarda kullanılan zirai ilaçların denetimsiz tüketimini sonlandıracak olan "B-Reçete" (Bitki Reçetesi) sistemi, 1 Temmuz 2026 tarihi itibarıyla 81 ilde yürürlüğe gireceği ve yeni kurallarla birlikte tıpkı insan sağlığında olduğu gibi, bitki koruma ürünleri de artık reçetesiz temin edilemeyeceği aktarıldı. ATB ev sahipliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme oturumunda; ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Yönetim Kurulu Üyesi Ragıp Gök, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, uzmanlar ve tarım sektörü paydaşları hazır bulundu.

"Üreticinin Mağdur Olmasını İstemiyoruz"
Oturumda söz alan ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, Antalya'nın tarımsal üretimdeki kilit rolüne ve gıda güvenliğinin önemine dikkat çekti. 1 Temmuz'da başlayacak ulusal uygulamanın güvenilir gıda arzı için kritik bir aşama olduğunu belirten Halil Bülbül, tarım sektörünün yeni sürece hızlıca uyum sağlaması ve üreticilerin sahada mağduriyet yaşamaması adına bu buluşmayı organize ettiklerini ifade etti.
Pestisit Kalıntısını Önlemek
Dört ilde pilot olarak test edilen sistemin artık tüm Türkiye'ye entegre edileceğini belirten Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, temel hedefin pestisitlerin hatalı ve aşırı kullanımını engellemek olduğunu kaydetti. Erkal, devreye alınan dijital altyapı sayesinde ürünlerin etkin şekilde izleneceğini ve tarımda gıda güvenliğinin destekleneceğini vurguladı.

Tarlada 'Antibiyotik' Benzetmesi
Sistemin dijital altyapısına ilişkin teknik bir sunum yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Dr. Safinaz Arslan, süreci tıbbi ilaç kullanımına benzetti. Belirli etken maddelere sahip tarım ilaçlarının, tıpkı yetkili doktor reçetesi olmadan satılamayan antibiyotikler gibi işlem göreceğini belirten Safinaz Arslan, satışların sıkı denetime tabi olacağını söyledi.
Kurulan ağın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), E-Reçete, E-Üretici Kayıt Defteri, Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi ve KOBÜKS platformlarıyla entegre çalışacağını bildiren Arslan; üreticilere yalnızca sistemde kayıtlı arazilerinin büyüklüğüne ve ürün desenlerine yetecek dozda ilaç satışı yapılabileceğini aktardı.