Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Songül Başkaya’dan Gençlere Meslek Rehberi: "O Gün Gazeteci Olmaya Ant İçtim”

Songül Başkaya’dan Gençlere Meslek Rehberi: "O Gün Gazeteci Olmaya Ant İçtim”

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin "Kariyer Yolculuğu" söyleşileri kapsamında konuğu olan Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya, öğrencilere sektörün şifrelerini ve mesleğe duyduğu tutkuyu anlattı.

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin "Kariyer Yolculuğu" söyleşileri kapsamında konuğu olan Akdeniz Gerçek Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Songül Başkaya, öğrencilere sektörün şifrelerini ve mesleğe duyduğu tutkuyu anlattı.

KAYNAK: Buse Yeşil
Songül Başkaya’dan Gençlere Meslek Rehberi: "O Gün Gazeteci Olmaya Ant İçtim”

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, "Kariyer Planlama" dersi kapsamında düzenlenen etkinlikte sektörün deneyimli isimlerinden Songül Başkaya’yı ağırladı. Doç. Dr. Bahar Urhan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Başkaya, yerel basının dinamiklerini, kadın gazeteci olmanın zorluklarını ve kariyerinin dönüm noktalarını paylaştı.

MEDYADAKİ ERİL PORTREYE KARŞI KADIN VURGUSU

Konuşmasına medyadaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekerek başlayan Başkaya, "Maalesef gazetecilik mesleğinde yönetici kadrolarına doğru yükselirken cinsiyetçi bir eşitsizlik olduğunu görebiliyorsunuz. Anadolu basınında genel yayın yönetmeni ve sahiplik statüsünde karşımıza maalesef eril bir portre çıkıyor. Ben bu eşitsizliği yıkmaya çalışan bir kadın gazeteciyim; sayımızın çoğalmasını ve yönetim kadrolarının siz gençlerle daha da gençleşmesini diliyorum” sözleriyle yönetici kadrolarındaki eril yapıya vurgu yaptı.

“GAZETECİ OLMALIYIM” DEDİRTEN O KIRILMA NOKTASI

Başkaya, çocukluk hayalinin aslında hukukçu veya vali olmak olduğunu ancak eğitim sistemindeki değişikliklerin kendisini iletişim fakültesine yönlendirdiğini belirtti. Kariyerindeki asıl kırılma noktasının ise 21 Ekim 1999’da Ankara Üniversitesi’nde öğrencisiyken hocası Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’nın bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi olduğunu anlattı. Başkaya, "Haberlerden öğrendim saldırıyı... İnanılmaz kötü duygular içerisindeydim, çok sevdiğim bir hocamdı. O gün bize mikrofon tuttular ve ben 'Ahmet Taner Kışlalılar ölmeyecek, biz de onların öğrencileri olarak o meşaleyi taşımaya devam edeceğiz' dedim. Ben o gün gazeteci olmaya ant içtim. Onun ışığını yayabilmek adına küçücük bir kum tanesi bile olsa bir mücadele verebiliyorsam ne mutlu bana” dedi.

"DİPLOMA ÖNEMLİ AMA KİMSE BAKMIYOR"

Mezuniyet sonrası Ankara’daki teklifleri reddedip ailesinin yanına, Antalya’ya döndüğünü belirten Başkaya, "Gönlümün bir tarafında akademisyenlik vardı ama Antalya’ya döndüm. Ankara Üniversitesi mezunuyum diye kendime güveniyordum ama valla diploma önemli evet ama kimse bakmıyor ona. 'Kaç yıldır sahadasın, kimi tanıyorsun?' diye soruyorlar. İlk işimde hem muhabirlik yaptım hem o büyük kameraları koluma alıp çekim yaptım. Hem sorup hem çektim, döndüm perfore yaptım, seslendirdim, spikerlik yaptım. Mesleğin ameleliğini yaparak piştik” ifadesiyle sahanın gerçeklerinin okuldan farklı olduğunu özetledi.

BELEDİYE DENEYİMİ VE KURUMSALLAŞMA ZORLUĞU

Kariyerinin bir döneminde belediye basın müdürlüğü teklifi aldığını da paylaşan deneyimli gazeteci, "Kurumsal temelleri atmak kolay değil çünkü siyasetle iç içe belediyeler; herkesin eşi, dostu, akrabası var. Orada o zihinsel dönüşümü sağlamanın zorluğunu bizzat deneyimledim" diyerek sektördeki farklı alanların zorluklarına da değindi.

Başkaya, daha sonra öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. My Gazete İmtiyaz Sahibi Mevlüt Yeni, Gün Haber İmtiyaz Sahibi Dursun Gündoğdu, Gazeteci Zeynep Yalçıntaş ile öğrencilerin ilgi gösterdiği programa ilgi yoğun olurken İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçil Deren Van Het Hoff, Öğretim Görevlisi Işık Tuncel, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşad Güdekli de Başkaya’yı ve Urhan’ı yalnız bırakmadı. 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız