Akdeniz Gerçek | Antalya | Sadık Acar: Yoksulluk Sınırı 121 Bin Lirayı Aştı, Halk Hızla Yoksullaşıyor

Sadık Acar: Yoksulluk Sınırı 121 Bin Lirayı Aştı, Halk Hızla Yoksullaşıyor

Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, ağustos ayı verilerini açıklayarak açlık sınırının 38.318 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 121.036 TL'ye ulaştığını duyurdu.

Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, ağustos ayı verilerini açıklayarak açlık sınırının 38.318 TL'ye, yoksulluk sınırının ise 121.036 TL'ye ulaştığını duyurdu.

Sadık Acar: Yoksulluk Sınırı 121 Bin Lirayı Aştı, Halk Hızla Yoksullaşıyor
KAYNAK: Bülten

Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun araştırma birimi KAMU-AR tarafından hazırlanan Ağustos 2026 Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, Türkiye'de halkın hızla yoksullaştığına ve enflasyonun dizginlenemediğine dikkat çekildi.

Açlık ve Yoksulluk Sınırında Rekor Artış

Açıklanan verilere göre, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması ağustosta 102 lira artarak 38 bin 318 liraya çıktı. Gıda dışındaki gereksinimler için yapılması gereken harcama ise 3 bin 597 liralık artışla 82 bin 718 liraya ulaştı. Bu iki kalemin toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise bir önceki aya göre 3 bin 700 lira artarak 121 bin 036 liraya tırmandı. Son bir yıllık dönemde yoksulluk sınırındaki artış 33 bin 126 lirayı buldu.

Asgari Ücret ve Emekli Aylıkları Gıda Yoksulluğu Yaratıyor

Mevcut ücretlerin açlık ve yoksulluk sınırının çok gerisinde kaldığını vurgulayan Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, açlık sınırının 28 bin 075 lira olan asgari ücretin 10 bin 243 lira, 23 bin 552 lira olan en düşük emekli aylığının ise 14 bin 766 lira üzerine çıktığını belirtti. Yılın ikinci yarısı için artırılmayan asgari ücretin açlık sınırını karşılayabilmesi için en az yüzde 36,5 oranında artırılması gerektiğini ifade eden Acar, asgari ücretli ve asgari ücrete yakın ücret alan 10 milyon çalışan ile en düşük emekli aylığı alan 5,1 milyon kişinin aileleriyle birlikte gıda yoksulluğuyla karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Haneye Giren Dört Asgari Ücret Bile Yoksulluğu Yenemiyor

Açıklamasında çalışanların ve emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısına dikkat çeken Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, dört kişinin asgari ücretle çalışarak haneye getireceği toplam gelirin dahi yoksulluk sınırının 8 bin 736 lira altında kaldığını vurguladı. En düşük memur maaşının yoksulluk sınırını karşılama oranının ise yüzde 58'e gerilediği bildirildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız