Akdeniz Gerçek | Antalya | NATO YASAKLARINA ÇiFTE DAVA!

NATO YASAKLARINA ÇiFTE DAVA!

NATO Zirvesi bahanesiyle Antalya’da 9 gün boyunca ilan edilen eylem ve etkinlik yasağı, hukuk dünyasını ayağa kaldırdı. Anayasal hakların "toptan askıya alındığını" belirten Antalya Barosu, "Temel haklar lütuf değildir" diyerek valiliğin yasak kararına karşı yürütmeyi durdurma istemli dava açtığını duyurdu.

NATO Zirvesi bahanesiyle Antalya’da 9 gün boyunca ilan edilen eylem ve etkinlik yasağı, hukuk dünyasını ayağa kaldırdı. Anayasal hakların "toptan askıya alındığını" belirten Antalya Barosu, "Temel haklar lütuf değildir" diyerek valiliğin yasak kararına karşı yürütmeyi durdurma istemli dava açtığını duyurdu.

NATO YASAKLARINA ÇiFTE DAVA!
KAYNAK: Buse Yeşil

Antalya Valiliği’nin, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ni gerekçe göstererek kentte ilan ettiği 9 günlük eylem ve etkinlik yasağına hukuk dünyasından tepki çığ gibi büyüyor. 

Yasak kararının anayasal hakların özünü yok ettiğini belirten Antalya Barosu, karara karşı "yürütmeyi durdurma" istemli dava açacaklarını duyurdu.

"Temel Haklar Lütuf Değildir"

Konuyla ilgili sert bir açıklama yapan Antalya Barosu Başkanı Ali Çağdaş Bozaner, kararın Anayasa’nın 26. ve 34. maddelerini askıya aldığını savundu. Valiliğin "kamu güvenliği" gerekçesinin keyfi bir sınırsızlık yaratamayacağını vurgulayan Bozaner, şunları söyledi:"Valiliğin tüm ili kapsayan, 9 gün süreli ve varsayımsal endişelere dayanan bu genel yasaklama kararı, bir tedbir olmaktan çıkmış, hak kullanımını toptan engelleyen bir gasp durumuna dönüşmüştür. Temel hak ve özgürlükler, idarenin yurttaşlara lütfettiği bir imkan değildir. Antalya Barosu olarak, yurttaşların temel haklarını hedef alan bu hukuk dışı işleme karşı, yürütmeyi durdurma istemli davamızı açıyoruz."

"Anayasa İhlal Ediliyor"

Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkeme içtihatlarının açık olduğunu hatırlatan Başkan Bozaner, "Ankara ve İstanbul’da benzer yasak kararlarına karşı alınan emsal iptal kararları mevcutken, Antalya’daki bu uygulama hukukla bağdaşmamaktadır. Hukukun üstünlüğünü savunmak adına, anayasal güvencelerimizi ortadan kaldıran bu kararı yargıya taşıyoruz" diye konuştu.

TKP de Yargıya Taşıdı

Baro'nun hukuk mücadelesinin yanı sıra, yasaklara karşı bir başka yargı girişimi de Türkiye Komünist Partisi (TKP) Antalya İl Örgütü'nden geldi. Valiliğin eylem ve etkinlik yasağını "anayasal haklara müdahale" olarak değerlendiren TKP, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Antalya İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Emek ve Demokrasi Güçleri'nden Tepki

Hukuki süreçlerin yanı sıra sahada da tepkiler sürüyor. Eğitim Sen Antalya Şubesi’nde bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, düzenledikleri basın açıklamasıyla yasakları protesto etti. Gözler şimdi Antalya İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" taleplerine dair vereceği karara çevrildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız