Konya'da geçirdiği trafik kazasının ardından beyin ölümü gerçekleşen 26 yaşındaki donörün ailesinin organ bağışını kabul etmesiyle başlayan süreç, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi ekiplerini harekete geçirdi. Donöre ait kalp, karaciğer ve iki böbreğin uygun olduğunun belirlenmesinin ardından Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda organların Antalya'ya ulaştırılması için çalışma başlatıldı.

Özel Uçakla Antalya'ya Getirildi
Olumsuz hava koşulları nedeniyle helikopterin kullanılamaması üzerine Antalya'da faaliyet gösteren bir iş insanı, özel uçağını organ nakli ekibinin kullanımına tahsis etti. Ekip, kısa sürede Konya'ya ulaşarak organları teslim aldı ve aynı gün Antalya'ya getirdi.
Dört Hastaya Organ Nakli Gerçekleştirildi
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde eş zamanlı hazırlanan ameliyathanelerde organ nakilleri gerçekleştirildi. Karaciğer Hasan Uçakoğlu'na (52), böbrekler Esin Avcı (48) ile Emine Zorbaz'a (50), kalp ise E.E.'ye (46) nakledildi. Başarıyla tamamlanan operasyonların ardından hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin sürdüğü bildirildi.

"Organların Heba Edilmemesi Büyük Önem Taşıyor"
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, sürecin Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü belirterek, özel uçağın zamanında sağlanmasının nakiller açısından kritik rol oynadığını ifade etti.
Özkan, "Şehrimizin yardımsever iş insanlarından birinin desteğini aldık. Helikopterin ulaşamadığı bir durumda, çok kısa süre içerisinde özel uçağını organize ederek Konya'dan organların Antalya'ya taşınmasını sağladı. Böylece oldukça kalabalık bir ekip, Konya'ya giderek organları aldı ve başarılı bir şekilde merkezimize ulaştırdı. Hastalarımızın sağlık durumlarının iyi olması da bizleri ayrıca mutlu ediyor. Bu nedenle bağışlanan organların heba edilmemesi büyük önem taşıyor" dedi.
Kalp Naklinde Zamanla Yarış
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, kalp nakillerinde zamanın belirleyici olduğunu belirterek, kalbin çıkarılmasının ardından yaklaşık dört saat içinde alıcıya nakledilmesi gerektiğini söyledi.
Bayezid, "Kalp naklinde zaman çok kritik. Kara yolu yalnızca kısa mesafelerde kullanılabilir. Çünkü kalbi çıkardıktan sonra nakledip çalıştırdığımız süre toplamda 4 saat. Daha uzun sürelerde başarı oranları düşüyor ve hem organ hem de hasta açısından ciddi riskler ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

Organ Bağışı Çağrısı
Karaciğer nakli yapılan Hasan Uçakoğlu ise uzun süredir organ beklediğini belirterek vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulundu.
Uçakoğlu, "Karaciğer yetmezliği nedeniyle organ bekliyordum. Organ bağışçılarının sayısı yeterli olmadığı için uygun organ bulmakta oldukça zorlandık. Sonunda naklim yapıldı. Ancak benim gibi nakil bekleyen binlerce insan var. Bu nedenle vatandaşlarımızın organ bağışına duyarlı olmalarını istiyorum. Burada her bağış, yeni bir hayat demek" dedi.
