Konyaaltı İşten Çıkarma Polemiği

Semih Esen döneminde Konyaaltı Belediyesi’nin kadrosuna alınan 67 işçinin iş akdi Cem Kotan döneminde sona erdirildi. Sayıştay denetimin usulsüz şekilde alım yapıldığına yönelik verilen uyarı sonrası Cem Kotan, işten çıkarmalar için ‘zorundaydık’ derken işçiler ise belediye önünde adalet nöbetinin 5’inci gününü tamamladı.
Semih Esen döneminde usulsüz işçi alımları Sayıştay denetim raporlarına yansıdı. Cem Kotan’ın belediye başkanı seçilmesinin üzerinden 1 yıldan fazla süre geçtikten sonra kanun gereği 67 çalışanının iş akdi feshedildi. Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, yapılan işten çıkarmaların gerekçesini, Sayıştay’ın usulsüz işçi alımlarıyla ilgili hazırladığı rapora dayandırdı. Sayıştay’ın ve İçişleri Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği incelemelerin ardından, Antalya Valiliği’nin de konuyu değerlendirdiği öğrenildi. Kotan, alınan kararın tamamen denetim raporlarına dayandığını ve belediye yönetiminin bu süreçte herhangi bir tasarrufu bulunmadığını vurguladı. Cem Kotan, “Sayıştay’ın kesin kararına istinaden, sürekli işçi kadrosundaki çalışma arkadaşlarımızın iş akdini sonlandırmak zorunda kaldık” dedi.
İŞÇİLERDEN YÖNETİME SERT TEPKİ
İşten çıkarılan işçiler, belediye binası önünde protesto gösterisi yaparak hak arayışlarına devam ediyor. Hak arayışlarının beşinci günü tamamlanırken işten çıkarılan işçilerden birisi geçmiş günlerde yaptığı açıklamada “Bugün burada, emekçiler olarak haklarımızı savunmak için toplandık. 5 ila 15 yıl arasında belediyede çalışmış olan bizler, 1,5 yıl önce kadroya alındık ve şimdi, Sayıştay raporundaki bulgu gerekçe gösterilerek işten çıkarıldık. Oysaki bu bulgu, bağlayıcı bir karar değil ve savunma yapılabileceği bir süreçtir. Ne yazık ki, belediye yönetimi bu süreci işçilerin lehine değerlendirmek yerine, en kolay yolu seçerek bizleri işten çıkarmıştı” dedi.
HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATILACAK MI?
İşçiler, iş akitlerinin feshedilmesinin ardından yasal haklarını aramak için harekete geçtiklerini duyurdu. Konyaaltı Belediyesi önünde kurulan çadırda, hukuk mücadelesi başlatılacağı ve belediye yönetiminin işçilere yapılan haksızlıkların giderilmesi için dava açılacağı ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.