Karanfilleri Kıran O Hastalığa Karşı Yerli Tür Antalya'da Üretilecek

Türkiye'de kesme çiçek üreticilerinin her yıl anaç ve fidelerini yurt dışından ithal ettiği karanfil üretimi artık yerli türlerle yapılırken karanfil üreticilerinin en önemli sorunlarından olan ve yüzde 70'i aşan kayıplara sebebiyet veren fusarium hastalığına dayanıklı yerli tür Antalya'da yetiştirilecek.
Karanfil üreticilerinin en önemli sorunlarından birine karşı çalışma başlatan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM)'den Ziraat mühendisi Ayşe Kaya'nın proje liderliğinde fusarium hastalığına karşı dayanıklı tür geliştirilmesi hedefleniyor.
Fusarium Karanfillerde Yüzde 72Lik Zarara Neden Oluyor
Karanfil üretiminde çok ciddi bir sorun olan fusarium solgunluğu denen hastalığa karşı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ayşe Kaya, “Fusarium hastalığı, alanlarda yüzde 72'lere varan kayba yol açıyor. Biz de bundan sonraki ıslah ve çeşit geliştirme çalışmalarımızda fusariuma karşı dayanıklı, kaliteli, pazar isteklerini karşılayabilecek nitelikte karanfil çeşitleri geliştirmeyi hedefledik" açıklamasını yaptı.
170 Aday Karanfil Çeşidi Üretildi
BATEM'e ait seralarda şu anda 170 aday çeşidin bulunduğunu aktaran Kaya, “Bunların hepsinin fusarium hastalığına karşı testleri yapıldı. Dayanımlarının yüksek olduğu belirlendi. Halen seleksiyon çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ve buradan da umuyorum ki sektöre sunabileceğimiz yeni çeşitler gelecek. Kalite, verim bakımından kontrolleri devam ediyor" dedi.
"Yerli Karanfil Çeşitlerinin Piyasaya Girmesini Hedefliyoruz"
Ayşe Kaya, ıslah çalışmalarının, projelerle başlayıp biten çalışmalar olmadığını ve devam edeceğini belirterek şunları söyledi:
"Farklı kriterleri de hedefleyeceğimiz çalışmalar devam edecek. Karanfil yetiştiriciliği ve ihracatı Antalya için oldukça önemli bir alt sektör, süs bitkileri alt sektörü. Tüm süs bitkileri yetiştiriciliğinde olduğu gibi bu sektörde de ürettiğimiz, yetiştiriciliğini yaptığımız ürünlerin başlangıç materyallerini yani fidelerini yurt dışından alıyoruz. Çeşitler yerli değil. Hep yabancı çeşitleri kullanarak yetiştiricilik yapıyoruz. Biz artık piyasaya yerli karanfil çeşitlerinin de girmesini, ticarete konu olmasını ve sektöre katkı sağlamasını hedefliyoruz ve tüm bu çalışmaları bu amaçla yürütüyoruz."
Antalya'da Üretilen İlk Yerli Karanfillerin Yüzde 85'i İhraç Ediliyor
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.