İYİ Parti Antalya'dan Kadın C*nayetleri İçin Acil Çağrı

İYİ Parti Antalya Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Gamze Aferin Demirbağ, Türkiye’de kadın cinayetlerinin artışına dikkat çekti. Partisi tarafından hazırlanan kadın cinayetlerine ilişkin araştırma raporunu kamuoyuna sunan Demirbağ, 2025 yılının ilk 7 ayında şüpheli ölümler dahil 342 kadının hayatını kaybettiğini açıkladı.
Kadın cinayetlerinin iktidarın “yapay gündemleri” arasında unutturulmaya çalışıldığını savunan Demirbağ, “Ülkemizin en can yakıcı gündem başlıklarından olan, iktidar ve ortaklarının ellerindeki tüm iletişim aygıtları ile oluşturdukları yapay gündemlerin gölgesinde unutturmaya çalıştıkları, sorunu ve tedbirlerini de göz ardı ederek kadınların göz göre göre katledilmesine seyirci kaldıkları “kadın cinayetlerini” gündemde tutmak ve çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. 2025 yılının ilk 7 ayında; şüpheli ölümler dahil olmak üzere 342 kadın ö*dürüldü. Sadece son 13 gün içinde bile 15 kadın ö*dürüldü. Ve bu 15 kadından sadece 3 tanesi, kağıt üzerinde kalan “koruma kararlarına” sığınmışlardı. Bu rakamlar, hiçbir tedbir almayan, aldığı sözde tedbirleri de uygulamaktan aciz olan iktidarın utanç vesikasıdır. Hayattan ve aramızdan kopartılan 15 kadın, 15 hayat, 15 hayal, 15 umut, 15 Türkiye gerçeğinin isimlerini kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Katledilen Kadınları Tek Tek Andı
Demirbağ, Ağustos ayından bu yana katledilen kadınların isimlerini de tek tek anarak, “Ağustos başından bugüne, Nazlı söylemez uyurken çocuklarıyla birlikte kocası tarafından ö*dürüldü. Sinem Topaloğlu boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından ö*dürüldü. Yasemin Budak Diyarbakır’da aile meclisi kararıyla ö*dürüldü. Didem Örs Alacı eşi tarafından çocuğuyla birlikte ö*dürüldü. Saliha Akkaş boşanma aşamasındaki eşi tarafından ö*dürüldü. Fatıma Rahmani erkek arkadaşı tarafından ö*dürüldü. Gonca Avcı boşanma aşamasındaki eşi tarafından ö*dürüldü. Tuğba Sağlam eşi tarafından ö*dürüldü. Neşe Karakaya kocası tarafından ö*dürüldü. Nilüfer Tuzlulu oğlu tarafından ö*dürüldü. Songül Perçem bir erkek tarafından ö*d*rüldü. Doktor Semra Derya, Sedanur Bağdigen, Ezgi El, Teslime Hanedan ise “şüpheli ö*üm” olarak kayıtlara geçtiler” dedi.
“Komisyonun Başına da Erkek Bir Milletvekili Getirilmişti”
Demirbağ, hukuk sisteminin kadınları değil failleri koruduğunu savunarak, “Üzülerek ifade etmeliyiz ki; Hukuk sistemimiz, kadınları değil failleri koruyan daha da ileri giderek kayıran bir hale gelmiştir. Kamuoyuna hatırlatmak adına; 22 yıllık iktidarlarının sonunda; AK Parti tarafından TBMM’de “Kadına karşı şiddet ve ayrımcılığı araştırma komisyonu” kurulmuş, Komisyonun başına da erkek bir milletvekili getirilmişti. 9 ay süren komisyon çalışmaları 3 Temmuz tarihinde tamamlanmış, hazırlanan rapor, TBMM Başkanı Sayın Kurtulmuş’a sunulmuştu. 3 Temmuz’dan bugüne kadar ise 76 kadın daha ö*dürüldü. 23 yıllık AK Parti iktidarı, ülkemizi her geçen gün gittikçe artan bir karanlığa sürüklerken bu karanlığın içinde en çok kadınlar ve çocuklarımız kayboluyorlar. İktidarın her kadın cinayetinden sonra slogan haline getirdiği o alışıldık “Sıfır Tolerans” sözünün; gerçek hayattaki ve sahadaki karşılığı; “Sıfır Tedbir”, “Sıfır Koruma”, “Sıfır Adalet”. “Aile Yılı” sloganıyla kadını, evde, çocuk ve mutfakla sınırlamaya çalışan iktidar zihniyeti, Kadını birey olarak değil aile kurumunda bir figür olarak konumlayarak; “Kadına Karşı Şiddetin” cüret alanını yaratmaktadır. Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği de “Kadına Şiddetin” yol taşlarını döşemektedir. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya bile; 2025 yılı “Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde” 148 ülke arasında 135. Sırada yer alan Türkiye’nin önünde yer almaktadırlar. Sadece bu endeks ve sonuçlarının bile ilk okuması; Türkiye’de kadının yaşam hakkı başta olmak üzere bütün haklarında ortaçağ karanlığına sürüklendiğimizi ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
Isparta’da Eşi Tarafından Boğulan Kadın Hastanede Hayatını Kaybetti
“Haksız Tahrik ve İyi Hal İndirimine Son Verilmeli”
İYİ Parti Antalya Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Gamze Aferin Demirbağ, “6284 sayılı Kanun tavizsiz uygulanmalı, bu kanunu uygulayacak tüm birimler ve kamu görevlileri eksiksiz denetlenmelidir. Uygulayıcının inisiyatif alanları ortadan kaldırılmalı ve İstanbul Sözleşmesinin sağladığı uluslararası denetime imkan sağlanmalıdır. Kadın cinayeti ve kadına karşı şiddette “Haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimine son verilmeli, Şiddet izleme ve önleme merkezleri ve sığınma evleri etkin bir şekilde yeter sayıda hizmet vermelidir. Kadının, statüsü güçlendirilerek eşit bir birey olarak toplumsal yaşamın her alanında, yer alması için ivedi tedbirler alınmalı ve derhal uygulamaya konulmalıdır. Çünkü biliyoruz ki; kadın özgür olmadığı yerde hiç kimse özgür değildir. Kadını güçlü kılmayan milletler güçlü değildir. Kadının ö*düğü toplum, değerlerini ö*dürmüş demektir. Kadınlar ö*mek istemiyor, özgür demokratik ve eşit birey olarak toplumda hak ettikleri gibi yaşamak istiyor. Bunu temin etmek İYİ Parti’nin en önemli sorumluluklarından biridir ve bunu için de her platformda mücadele etmiş ve etmeye devam edecektir” dedi.
Kaynak:Necdet Görkem Sucu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.