İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya, yeni mezun mühendislerin iş arayışında karşılaştıkları en büyük sorun olan "tecrübe" dayatmasına karşı harekete geçti. "#talebimizgelecegimiz" etiketiyle kamuoyuna seslenen İMO, genç mühendislere "deneyimin yok" denilmeden önce, onların deneyim kazanabileceği istihdam alanlarının açılması gerektiğini belirterek, bu yöndeki taleplerini ilgili kurumlara ilettiğini duyurdu.
Genç Mühendisler Sahada ve Süreçte Aktif Yer Almalı
İşsizlik kıskacındaki yeni mezunların mesleki gelişimi için usta-çırak ilişkisinin ve pratik uygulamanın önemine dikkat çeken İMO, genç mühendislerin sahada uygulamayı bizzat görmesi gerektiğini vurguladı. Hazırlanan taleplerde, genç mühendislerin yalnızca teorik bilgiyle sınırlı kalmayıp metraj ve hakediş süreçlerine aktif olarak katılması ile malzeme ve kalite kontrolünü yerinde öğrenmesi gerektiği ifade edildi. Odanın vurguladığı bir diğer kritik nokta ise genç mühendislerin bu süreçleri tek başına değil, mutlaka deneyimli meslektaşlarıyla birlikte çalışarak öğrenmelerine olanak sağlanması oldu.
Nitelikli Hizmet İçin 'Yeterli Kadro' ve Liyakat Şartı
Deprem ülkesi Türkiye'de yapı güvenliğinin temelini oluşturan nitelikli mühendislik hizmetlerinin verilebilmesi için İMO'nun en net taleplerinden biri, projelerde yeterli teknik kadronun bulundurulması oldu. Bu doğrultuda kamu ve özel sektördeki ihale ve sözleşmelerde mühendislerin görev ile deneyimlerinin açıkça tanımlanması gerektiği belirtildi. "Kağıt üzerinde" mühendislik ve denetimsizlik sorununa da çözüm önerisi getiren oda; mühendislerin sahada fiilen görev yapmasının yasal olarak güvence altına alınmasını ve mesleki denetim mekanizmalarının işletilebilmesi adına Oda kayıt belgesinin zorunlu tutulmasını istedi. Ayrıca, personelin mesleki gelişimini kesintisiz sürdürebilmesi için teknik eğitimler düzenlenmesi gerektiği de talepler arasında yer aldı.