Göz Göre Göre Kirletiyoruz! Antalya'da Denize Her Dalışta Yüzlerce Atık Çıkıyor

Antalya'da yapılan deniz dibi temizliklerinde aküden pet şişeye, sigara izmaritinden yiyecek kaplarına kadar yüzlerce atık çıkarılıyor. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, özellikle amatör balıkçıların bıraktığı pet şişe tuzaklarına dikkat çekti.
Göz Göre Göre Kirletiyoruz! Antalya'da Denize Her Dalışta Yüzlerce Atık Çıkıyor

Antalya'da yaz sezonu tüm yoğunluğuyla devam ederken Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ve ekibi, deniz dibi temizliği yaptı.

Antalya sahillerinde yapılan dalışlarda ekip en çok sigara izmariti, ıslak mendil, poşet ve pet şişe gibi atıklarla karşılaştı. Son dönemde amatör balıkçıların denize bıraktığı atıkların yoğunluğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gökoğlu, "En çok dikkatimizi çeken, balık tutmak için kullanılan ve denize bırakılan büyük pet şişelerin yarattığı kirlilik" açıklamasını yaptı.

Göz Göre Göre Kirletiyoruz! Antalya'da Denize Her Dalışta Yüzlerce Atık Çıkıyor 4

Balık Tutarken Denizi Kirletiyorlar

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, özellikle amatör balıkçıların, balık tutmak için pet şişeleri kesip içine çakıl ve ekmek koyarak denize bırakmaya başladığını ve bu şişelerin zamanla suyun dibine sürüklenerek kirlilik oluşturduğunu söyledi. Dalışlarda farklı boyutlarda yüzlerce pet şişe bulduklarını dile getiren Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu deniz dibinde ayrıca akü, çapa ve yiyecek kapları gibi farklı atıklara da rastladıklarını kaydetti.

"İzmarit Kümeleri Pamuk Yığını Gibi"

Antalya'da denize en çok atılan maddelerin başında sigara izmaritlerinin geldiğine vurgu yapan Prof. Dr. Gökoğlu, “Dalışlarımızda pamuk yığını gibi izmarit kümeleri görüyoruz. Özellikle filtre kısımları dikkat çekici. Islak mendiller de deniz ortamında çözünmüyor ve çevresindeki çöpleri de toplayarak çirkin bir görüntü oluşturuyor. Ekibimizle daldığımızda sık sık deniz dibi temizliği yapmaya çalışıyoruz. Her seferinde birçok atığı kıyıya çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.

Göz Göre Göre Kirletiyoruz! Antalya'da Denize Her Dalışta Yüzlerce Atık Çıkıyor 3

Balık Tutma Tuzağı Pet Şişeler Akdeniz'i Kirletiyor

Amatör balıkçıların sıklıkla pet şişe yöntemiyle balık tuttuğunu ve bu şişelerin deniz dibini kirlettiğini aktaran Prof. Dr. Gökoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlar pet şişeyi kesip içine çakıl ve ekmek kırıntısı koyarak balık tutmaya çalışıyor. İşleri bittiğinde bu pet şişeleri denizin kenarında bırakıyorlar. Şişeler zamanla suyun dibine sürüklenip plastik atık haline geliyor. 20 litrelik, 5 litrelik, 1,5 litrelik pek çok farklı boyutta pet şişe buluyoruz. Bu yöntem denize ciddi zarar veriyor."

Göz Göre Göre Kirletiyoruz! Antalya'da Denize Her Dalışta Yüzlerce Atık Çıkıyor 5

"İnsanlarımız Deve Kuşu Misali"

Deniz dibinde karşılaştıkları atıklar arasında ilginç örnekler bulunduğunu da aktaran Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Akü, çapa, yiyecek kapları gibi ilginç atıklara da rastlıyoruz. Rüzgarla denize uçan poşetler, karadan getirilen yiyeceklerin kapları suyun altında büyük kirliliğe neden oluyor. İnsanlarımız adeta deve kuşu misali kafasını kuma gömer gibi davranıyor, içtikleri su ya da kola şişelerini içine kum ve çakıl doldurarak denize atıyor. Deniz dibinde bunlardan çok fazla var" dedi.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.