Antalya Eski Sanayi Sitesi'nde uzun yıllardır hırdavatçılık yapan Hasan Uzuner, geçmişte malzeme sattığı bir müşterisinin cezaevinden başlattığı milyon dolarlık icra takipleri nedeniyle büyük bir hukuk mücadelesi veriyor.
Eski Sanayide Başlayan Alışveriş Yıllar Sonra Kabusa Dönüştü
Demirören Haber Ajansı'nın haberine göre; Muğla Köyceğiz'de 2006 yılında işlenen kasten öldürme suçundan aranırken 2015 yılında Antalya'da yakalanıp cezaevine gönderilen Zekai K., kentte bulunduğu 9 yıllık süreçte mobilyacılık yaptığı dönemde Uzuner'in iş yerinden malzeme satın aldı. Pandemi sürecinde 2023 yılında cezaevinden izinli çıkan Zekai K., eski sanayi esnafı Uzuner hakkında 2 milyon 800 bin dolarlık senet düzenleyerek icra takibi başlattı. Banka hesapları bir anda bloke edilen Uzuner savcılığa başvurdu.
Kriminal İnceleme Sahteliği Belgeleyince Hapis Cezası Geldi
Yargıya taşınan olayda Adli Tıp Kurumu'nun 9 Kasım 2023 tarihli resmi raporu, senetteki yazıların Hasan Uzuner'in elinden çıkmadığı, imza Uzuner'e ait olsa da imzanın çevresinde yapıştırıcı kalıntıları ve çerçeve biçiminde lif kalkmaları bulunduğu tespit edildi. Adli Tıp, imzanın senet metnini onaylamak amacıyla atılmadığını, daha önce atılmış başka bir belgedeki imzadan faydalanılarak sahte bir borç senedi üretildiğini netleştirdi.

Antalya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Ekim 2025 tarihinde sanık Zekai K.'yi 'Kamu kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' suçundan 4 yıl 2 ay hapis ve 15 bin lira adli para cezasına, 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan ise 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, alacağa dair kesin delil bulunmadığını belirterek sahte senedin aslının adli emanette delil olarak saklanmasına karar verdi.
Fotokopiyle 152 Milyon Liralık Yeni Tuzak Kuruldu
Yargıtay 12'nci Hukuk Dairesi'nin bozma kararına uyan Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 12'nci Hukuk Dairesi 20 Kasım 2025'te icra takibini iptal edildi.
Antalya 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi de 17 Şubat 2026'da Uzuner'in borçlu olmadığını hükme bağlayarak Zekai K.'yi yüzde 20 kötü niyet tazminatı ödemeye mahkum etti. Tüm bu kararlara ve belgenin aslı Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı adli emanetinde bulunmasına rağmen, aynı senedin fotokopisi kullanılarak 22 Temmuz 2026 tarihinde Antalya Genel İcra Dairesi üzerinden ikinci bir takip başlatıldı. Yeni ödeme emrinde 2 milyon 800 bin dolarlık ana paraya faiz ve masraflar eklenerek tutar 3 milyon 270 bin 609 dolara, dönemin 46,7 TL'lik kuru üzerinden ise tam 152 milyon 766 bin 895 liraya ulaştı.

Süreç Yeniden Yargıya Taşındı
Banka hesapları ikinci kez bloke edilen Hasan Uzuner, 14 Eylül tarihinde Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak hem Zekai K. hem de işlemleri yürüten avukatı hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, avukatın daha önceki ceza davasında ve iptal edilen icra takiplerinde de görev aldığı, sahtelik raporunu bilmesine rağmen fotokopi belgeyle yeni takibi başlatmadaki rolünün UYAP kayıtları üzerinden araştırılması istendi.
Yaşadığı mağduriyeti ve şaşkınlığı anlatan Hasan Uzuner, “Muğla'da cinayet işlemiş, 9 yıl sonra Antalya'da yakalanıyor. Bizim de mal verdiğimiz sıradan bir firmaydı. O firmadaki çalışan bize bir miktar mal iade etti ve hesabından düştük. Daha borcu vardı ve biz bunları belli bir zamandan sonra icraya verdik. Bundan dolayı bir husumet doğmuş belki. Korona zamanında adli kontrolle izne çıkarılıyor. O arada böyle sahte bir senet düzenlemişler. Sonra bir gün tebligat geldi, tüm hesaplarımız blokeli. 'Allah Allah, benim kimseye borcum yok, nasıl blokeli olur' diye şaşırdım. '2 milyon 800 bin dolar borcun varmış şuraya.' 'Böyle bir borcum olmaz' dedim koştum savcılığa" dedi.
Haciz tehdidinin yeniden kapısına dayandığını aktaran Uzuner, "Biz 'olaydan kurtulduk' derken tekrar icralar gelmeye başladı. Yine aynı kişiden, aynı senedin fotokopisiyle. Tekrar aynı mahkemelere gideceğiz. İcra takibi için 1,5 milyon lira para yatırmaları lazım ama adli yardım yapıldığı için her şey ücretsiz. 'Bedava nasıl olsa' diye hem mahkemeyi oyalıyor, hem de bizi zor durumda bırakıyorlar. Tekrar bankalar blokede. Böyle mantıksız, tuhaf bir şey, şaşılacak bir olay" diye konuştu.
Hukuki süreci özetleyen Uzuner'in avukatı Soner Gül ise senedin adli emanette kilit altında tutulduğunun altını çizerek, "Müvekkilim, mallarına haciz konulduğunu öğrendikten sonra senetle ilgili ticaret mahkemesine başvurdu ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ağır ceza mahkemesinde sanık hakkında 'Resmi belgede sahtecilik' ve 'Dolandırıcılık' suçlarından hapis cezaları verildi. Ticaret mahkemesinde de müvekkilimin bu senet nedeniyle borçlu olmadığına karar verildi. Senedin aslı Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adli emanetinde bulunuyor. Buna rağmen aynı senet yeniden icra takibine konuldu. Bu işlem nedeniyle hem Kaplan hem de avukatı hakkında suç duyurusunda bulunduk" dedi.
Soruşturma kapsamında açılan yeni dosyanın incelemesi savcılık tarafından sürdürüldüğü öğrenildi.