Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
20°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Bitki Koruma Ürünlerinde Yetki Krizi

Bitki Koruma Ürünlerinde Yetki Krizi

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı’na orman mühendisleri, eczacı ve kimyagerlerin de girmesine tepki gösterdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı’na orman mühendisleri, eczacı ve kimyagerlerin de girmesine tepki gösterdi.

KAYNAK: Necdet Görkem Sucu
Bitki Koruma Ürünlerinde Yetki Krizi

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, Bitki Koruma Ürünleri Bayi sınavları hakkında bugün Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Bitki Koruma Ürünleri Bayi sınavları kapsamına orman mühendisliği, eczacılık gibi meslek gruplarının dahil edilmesini eleştirdi. Yetkinliği olmayan meslek gruplarının gıda üretimine bir tehdit oluşturduğunu belirten Ali Top, “Bitki koruma ürünleri tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, gıda güvenliği ve çevre sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle satış ve denetim yetkisi tarım bilimleri konusunda uzman meslek gruplarında olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Gıda Güvenliği Riskli

Top, yıllardır sınavlara orman mühendisleri, eczacı ve kimyagerlerin de katıldığını hatırlatarak, “Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak kamuoyuna ve yetkili mercilere önemle duyurmak isteriz ki; bitki koruma ürünleri, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, gıda güvenliği ve çevre sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Bu ürünlerin satış ve denetimi, mevzuatla sıkı bir şekilde düzenlenmiş olup, esas itibariyle tarım bilimleri konusunda uzman meslek gruplarının yetki alanındadır. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 12. maddesi uyarınca, bitki koruma ürünleri yalnızca yetkin kişiler tarafından uygulanabilir ve satılabilir. Bu doğrultuda çıkarılan "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik"'in 5. ve 6. maddelerinde, bayilik belgesi almak ve sınava katılmak için öncelikli meslek grubu olarak Ziraat Mühendisleri belirtilmiştir. Ancak uzun yıllardır uygulamada, orman mühendisleri, eczacı ve kimyagerlerin de bitki koruma ürünleri bayilik sınavına girmesine izin verilmektedir. Bu durum, yeni bir düzenleme değil, yıllardır süregelen bir uygulamadır. Orman Mühendisleri, eczacı ve kimyagerlerin eğitim müfredatında; bitki sağlığı, entomoloji, fitopatoloji, nematoloji, bakteriyoloji, viroloji ve her grubun mücadelesi için kullanılacak kimyasal madde bilgilerini içeren bitki korumanın temel dersleri bulunmamaktadır” ifadelerini kulandı.

akdenizgercek-5.webp

“Anayasal Hakkımıza Aykırı”

Ziraat Mühendisleri’nin anayasal hakların da ihlal edildiğini belirten Top, “Dolayısıyla, bu meslek gruplarının bitki koruma ürünlerinin doğru seçimi, tavsiyesi ve satışı konusunda bilimsel yeterlilikleri yoktur. Bu uygulama hem çiftçilerin yanlış yönlendirilmesine hem de çevre ve insan sağlığında risklerin artmasına sebep olmaktadır. Bitki koruma ürünlerinin yanlış ve bilinçsiz kullanımı gıdalarda pestisit kalıntısına, akut ve kronik zehirlenmelere, hormon ve sinir sistemi bozukluklarına yol açabilmektedir. Çiftçilerimizin ve halkımızın sağlığı için bu ürünlerin ziraat mühendisleri gözlem ve tavsiyesi ile kullanılması hayati önem taşımaktadır. Diğer meslek gruplarına bitki koruma ürünlerini satma yetkisinin verilmesi, ziraat mühendislerinin anayasal mesleki haklarının zedelenmesine yol açmaktadır. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak; Orman Mühendisleri, eczacı ve kimyagerlerin sınava dahil edilmesi yönündeki mevcut uygulamanın, kamu yararına aykırı olduğunu vurguluyoruz. Diğer meslek gruplarının sınava alınması, mesleki karmaşa, yetki çatışması ve hatta yanlış uygulamalardan doğacak riskleri beraberinde getirir” şeklinde konuştu.

akdenizgercek-4.webp

“Hukuki İşlemlerde Bulunacağız”

Top, ziraat mühendislerine sınavsız yetki verilmesi gerektiğini belirterek, “Bitki koruma ürünlerini reçete yazabilme, uygulama kararı verebilme gibi yetkilerin, dört yıl boyunca ziraat fakültesinde eğitim alarak mezun olan yetkin ziraat mühendislerine sınav yapılmadan verilmesi daha doğru olur. Diğer meslek grupları için bu alana destekleyici roller tanımlanabilir. Tarımsal ilaçların yanlış kullanımı çiftçi sağlığı, tüketici güvenliği ve çevre açısından ciddi sonuçlar doğurur. Bu nedenle yetkinin tek elde, uzmanlık alanında olması gerekir. Bitki koruma ürünleri bayilik hakkının tek ve asli sahibinin ziraat mühendisleri olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu konuda gerek hukuki girişimlerde bulunacağımızı gerekse idari süreçleri takip ederek gerekli başvuruları yapacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.” dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız