Antalya’nın eşsiz kıyı şeridini ve deniz ekosistemini kirlilik riskine karşı koruma altına alacak olan "Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi Değerlendirme Toplantısı", Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu’nda düzenlenen toplantıda, şehrin 640 kilometrelik sahil şeridini kapsayan kapsamlı temizlik ve koruma stratejileri masaya yatırıldı.

Deniz Kirliliğine Karşı "Sıfır Tolerans" Seferberliği
Toplantı boyunca, kirliliği kaynağında kurutmak adına hayata geçirilecek radikal önlemler ele alındı. Deniz yüzeyi ve dip temizliğinden, akarsularda bariyer uygulamasına kadar pek çok teknik detayın görüşüldüğü görüşmede öne çıkan başlıklar şunlar oldu:
Kıyıların korunması için toplumsal farkındalık çalışmaları artırılacak.
Atık alım gemilerinin kapasitesi yükseltilecek, tarımsal ve kimyasal atıklara karşı denetimler sıkılaştırılacak.
Denizlere kirlilik taşıyan dere ve ırmakların çıkış noktalarına özel bariyerler kurulacak.

Vali Şahin: "COP31 Öncesi Söyleyecek Sözümüz Olmalı"
Antalya’nın Kasım ayında ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi (COP31) hazırlıklarına dikkat çeken Vali Hulusi Şahin, Antalya’nın çevre hedefleri konusunda öncü olması gerektiğini vurguladı. Vali Şahin, “COP31 önümüzdeki Kasım ayında şehrimizde yapılacak. Ev sahibi olarak bizim bir şeyler söylememiz, somut adımlar atmamız gerekiyor. 640 kilometrelik sahil şeridimizin tamamında bu inisiyatifi uygulayacağız. Hedefimiz Antalya’nın Mavi Akdeniz’ini temizlemek ve temiz tutmaktır,” dedi.

Geniş Katılımlı Koordinasyon
Toplantıya Vali Hulusi Şahin’in yanı sıra eşi Ebru Şahin, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Büşra Özdemir, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, kaymakamlar, belediye başkanları ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Projenin, Antalya’nın çevre politikaları için belirleyici bir rehber olacağı ifade edilirken, ilgili kurumlar tarafından yapılacak teknik sunumlarla yol haritası netleştirildi.