Antalyalıların Sevdiği 7 Efsane Sokak Lezzeti

Turizmin kalbi Antalya, sadece doğasıyla değil, sokak lezzetleriyle de damaklarda iz bırakıyor. İşte turistlerin çoğunun bilmediği, sadece Antalyalıların müdavimi olduğu 7 efsane sokak lezzeti…
Çakırlar Gözlemesi
Antalyalıların hafta sonu kahvaltı klasiği haline gelen Çakırlar gözlemesi, yufkası ince, içi bol malzemeli olarak bilinir. Peynirli, patatesli ya da otlu çeşitleriyle servis edilen bu gözleme, sobada pişirildiği için ekstra lezzetlidir.
Balık Ekmek
Turistlerin bile fark edemeyeceği kadar salaş ama lezzetli olan bu lezzet, Yat Limanı'nın denize en yakın noktasında sabah 10.00'dan sonra başlar. Somon, palamut ya da levrekle yapılan balık ekmekler sade, limonlu ve rokalı sunulur. Aynı zamanda Işıklar'da da balık ekmek sırasına girerek oradaki lezzeti tadabilirsiniz...
Finike Limonlu Dondurma
Finike’nin dünyaca ünlü limonundan yapılan bu ev yapımı dondurma, süt, taze sıkılmış limon suyu ve kabuğu ile hazırlanır. Yazın sokak aralarında çocukların taşıdığı tepsilerle satışa sunulur.
Kumluca Karpuzlu Şerbet
Yaz aylarında Kumluca’da kurulan semt pazarlarında soğuk olarak ikram edilen karpuzlu şerbet, taze nane ve biraz da limonla harmanlanıyor. Serinletici etkisiyle bilinen bu şerbet, sadece yerel halk arasında yaygın.
Yanıksı Dondurma
Yanıksı dondurma, keçi sütü uzun süre odun ateşinde kaynatılarak yapılan ve rengi ile aroması hafif karamele kaçan özel bir dondurma türüdür. Korkuteli, Elmalı, Kaş ve bazı merkez mahallelerde geleneksel yöntemle yapılan bu dondurma, özellikle sıcak yaz aylarında yerli halkın ilk tercihidir. Yumuşak kıvamı, hafif yanık lezzeti ve doğal tadıyla “sade dondurmanın kralı” olarak bilinir.
Şemsi’nin Paçası
Antalya’da “paça çorbası” denince akla gelen ilk isim Şemsi’dir. Muratpaşa’da mütevazı bir dükkânda gece saatlerinden sabahın erken saatlerine kadar hizmet veren bu mekân, kelle etiyle yapılan, bol sarımsak ve sirke ile tatlandırılan efsanevi paça çorbası ile bilinir. Antalyalılar için Şemsi’de paça içmek bir alışkanlıktan öte ritüeldir.
Tirmis
Antalya’da özellikle pazar yerlerinde ve sahil şeridinde seyyar tezgâhlarda satılan Tirmis, yerel halk için vazgeçilmez bir atıştırmalıktır. Acılığını almak için günlerce suda bekletilen baklagil türü olan tirmis, tuzlu su içinde sunulur. Hem protein değeri yüksek hem de tok tutucu özelliğiyle bilinir. Antalyalılar genellikle pazar gezmelerinde, plaj yürüyüşlerinde veya maç izlerken tirmis tüketmeyi gelenek hâline getirmiştir. Hafif acımtırak tadı ve çıtır yapısıyla ilk kez tadanları şaşırtır ama müdavimlerini asla bırakmaz.
Kaynak:Hatice Akkılıç
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.