Antalya’nın Demre ilçesinde 13 Nisan 2026 tarihinde sabah ve akşam saatlerinde meydana gelen depremler tedirginliğe neden oldu. İlk depremin büyüklüğü 4.7, ikinci depremin büyüklüğü ise 3.8 olarak açıklandı. Depremlerin ardından İnşaat Mühendisleri Odası Batı Antalya Temsilciliği Finike Şubesi yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, depremin büyüklüğünden çok yapı güvenliğine dikkat çekildi.
“YÖNETMELİKLERE UYGUN YAPI ŞART”
İMO Finike Şubesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Depremin büyüklüğünü tahmin etmeye çalışmak yerine, ilgili yönetmeliklere uygun projeler yapılmalı ve inşaatlar projelere uygun şekilde inşa edilmelidir.”
“DENETİM VE BAKIM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
Açıklamada ayrıca yapıların düzenli denetlenmesi gerektiği vurgulandı:
“Mevcut bina stoklarının incelenmesi, periyodik kontrol ve bakımlarının yapılması gerekmektedir.”
“ASIL TEHLİKE MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAYAN YAPILAR”
Depremlerin değil, güvensiz yapıların risk oluşturduğunu belirten oda, "Deprem değil, mühendislik hizmeti almamış binalar can ve mal güvenliğini tehdit eder" diye vurguladı.
