Antalya’da Yangınlarla Mücadele İçin Atık Odaklı Yeni Proje Geliyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Akdeniz Araştırma Derneği’nin ortak yürüttüğü “Orman Yangınlarında Atıkların Rolü: Topluluk Temelli Farkındalık ve Çözüm Stratejileri” projesinin ikinci toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya’da Yangınlarla Mücadele İçin Atık Odaklı Yeni Proje Geliyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, orman yangınlarının sık yaşandığı bölgede önleyici adımlar atmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Doğu Akdeniz Araştırma Derneği ile birlikte yürütülen “Orman Yangınlarında Atıkların Rolü: Topluluk Temelli Farkındalık ve Çözüm Stratejileri” isimli projenin ikinci toplantısı düzenlendi.

Proje kapsamında, ormanlardaki atıklardan kaynaklanan yangınların toplum temelli çözümler ile azaltılması ve ormanlarda atık yönetiminin paydaşların diyaloğu ile iyileştirilmesi hedefleniyor. Toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Doğu Akdeniz Araştırma Derneği, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

akdenizgercekantalyada-yanginlarla-mucadele-icin-2.webp

Uzmanlardan Saha Çalışması Sunumu

Toplantıda, son yıllarda iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte orman yangınlarının artış gösterdiği vurgulandı. Yangınların yalnızca doğal nedenlerden değil, insan eliyle ve çoğu zaman ihmalle başladığı, sonuçlarının ise büyük felaketlere yol açtığı ifade edildi.

İkinci toplantıda özellikle ilçe belediyelerinden gelen atık ihbarları masaya yatırıldı. Bu ihbarların değerlendirilme süreçleri ve yangınların önlenmesine yönelik etkileri verilerle incelendi. Uzmanların gerçekleştirdiği saha çalışmalarının bulguları da katılımcılarla paylaşıldı.

akdenizgercekantalyada-yanginlarla-mucadele-icin-3.webp

Orman Yangınlarında Atıkların Rolü Büyük

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2012-2021 yılları arasındaki on yıllık süreçte çıkan orman yangınlarının yüzde 5,3’ü kasıt, yüzde 34,5’i ihmal ve kaza, yüzde 11,9’u doğal nedenlerden kaynaklandı. Yangınların yüzde 48,3’ünün nedeninin ise tespit edilemediği aktarıldı.

Toplantıda özellikle “özellikle de yanlış yönetilen, doğaya kontrolsüzce bırakılan atıkların” orman yangınlarında oynadığı kritik role dikkat çekildi.

akdenizgercekantalyada-yanginlarla-mucadele-icin-4.webp

Atıksız Festival Planlanıyor

Programın devamında, önümüzdeki aylarda 3. ve 4. toplantıların yapılması öngörülüyor. Sürecin sonunda ise tüm paydaşların katılımıyla bir “Atıksız Festival” düzenlenmesi planlanıyor.


Kaynak:Antalya Büyükşehir Belediyesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.