Antalya’da Tarlaya Serilen Milyonluk Halılar İçin Nöbet!

Türkiye’nin dört bir yanından gelen 15 bine yakın el dokuması halı, Döşemealtı'nda buğday tarlalarına serilerek güneşte mikroplardan arındırılıyor. Milyonluk halılar için sabaha kadar nöbet tutuluyor.
Antalya’da Tarlaya Serilen Milyonluk Halılar İçin Nöbet!

Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde her yaz, buğday tarlaları sıra dışı bir amaca hizmet ediyor. Kışın buğdayla dolan tarlalar, yazın ise Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen el dokuması halı ve kilimlerle kaplanıyor. Sayıları 15 bine yaklaşan bu özel parçalar, hem restore ediliyor hem de mikroplardan arındırılıyor. Yıllanmış halılar, steril havuzlarda yıkandıktan sonra güneş ışığında serilerek renklerinin solması ve pastel bir ton kazanması sağlanıyor. Her biri büyük maddi ve kültürel değere sahip halılar, sterilizasyon ve renklendirme süreci tamamlandıktan sonra sahiplerine teslim ediliyor.

Antalya’da Tarlaya Serilen Milyonluk Halılar İçin Nöbet!

100 Dönüm Arazi Halı Tarlasına Dönüştü

Döşemealtı’nda 100 dönümlük bir arazi üzerine serilen binlerce halı adeta görsel bir şölen sunuyor. Halılar, belirli aralıklarla çevrilerek güneşin her yüzeye eşit dağılması sağlanıyor. Ancak sürecin en dikkat çeken kısmı sadece gündüz yapılan çalışma değil, gece tutulan nöbetler. Arazi sahipleri ve işletme çalışanları, değerli halıların yağmur, hırsızlık ve yabani hayvanlardan zarar görmemesi için her akşam dönüşümlü olarak nöbet tutuyor. Nöbetçiler, römorklarda yemeklerini yiyor, çaylarını içiyor ve sabaha kadar arazide devriye atıyor.

Antalya’da Tarlaya Serilen Milyonluk Halılar İçin Nöbet!

“Güneş Batınca Geliyoruz, Doğunca Çalışmaya Devam”

İşletme sahibi Hasan Topkara, her yıl binlerce halıyı bu arazide güneşe serdiklerini belirtti. Halıların büyük çoğunluğunun İstanbul’dan geldiğini, bazı parçaların ise yurt dışından ulaştığını ifade eden Topkara, “Kışın buğday ekiyoruz, yaz aylarında ise halıları seriyoruz. Gündüzleri 3 ay boyunca güneşte renklerini sürdürüp pastelleştiriyoruz. Akşam nöbetçilerimiz var. Güvenlik amaçlı duruyor. Yağmur yağınca bize bilgi veriyorlar ve halıları topluyoruz. Hırsızlık şuana kadar görülmedi ama olmayacak değil. Tedbir amaçlı burada bekliyoruz. Halılar değerli olduğu için bize emanet. Güneş batınca buradayız, güneş doğarken gideriz ama tekrar gelip çalışmaya devam ederiz” dedi.

Antalya’da Tarlaya Serilen Milyonluk Halılar İçin Nöbet!

“Yemeğimizi de Nöbet Yerinde Yiyoruz”

Topkara'nın eşi Raziye Topkara ise, gün batımıyla birlikte araziye geldiklerini belirterek, “Akşamüzeri gelip burada yemeğimizi yiyoruz hem de çayımızı içiyoruz. Aynı zamanda nöbet de tutuyoruz. İşimiz gereği burada durmak zorundayız. El dokuma halılar ve kilimler var oldukça değerliler” dedi.

Antalya’da Tarlaya Serilen Milyonluk Halılar İçin Nöbet!

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.