Antalya’da Tarlalar Sessiz, Çiftçi Çaresiz

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğinde düzenlenen “Tarım Gündemi” programında konuşan üreticiler, artan maliyetler, sosyal güvencesizlik ve iklim krizi nedeniyle tarımdan uzaklaşan gençliğe dikkat çekti.
Antalya’da Tarlalar Sessiz, Çiftçi Çaresiz

Antalya Ziraat Odası Başkanı ve Antalya Tarım Konseyi İcra Kurulu Üyesi Nazif Alp, “Tarım Gündemi” programında tarımın kanayan yaralarını gündeme taşıdı. Alp, “Tarım zor bir zanaat. 15 yıl önce 6 milyon olan çiftçi sayısı bugün 2 milyon 200 bine düştü. Toprağı terk eden bir daha geri dönmüyor” dedi.

“22 TL’ye Üretiyoruz, 8 TL’ye Satıyoruz”

Alp, maliyetlerin katlandığını, çiftçinin zararına çalıştığını belirtti: “Tarım karın doyurmuyor. 1 kilogram domatesi 22 liraya mal ediyoruz, 8 liraya satıyoruz. Bu şartlarda gençler toprağa değil şehre yöneliyor.”

Antalya’da Tarlalar Sessiz, Çiftçi Çaresiz2

“Yat Mazotuna ÖTV Yok, Çiftçiye Var”

Mazot fiyatlarındaki adaletsizliği eleştiren Alp, “Yatlara ÖTV’siz mazot veriliyor ama çiftçiye verilmiyor. 100 milyon insanı doyuran çiftçinin desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Aile işletmeciliğinin tarımda sürdürülebilirlik için şart olduğunu söyleyen Alp, “Şirket zarar edince üretimi durdurur ama çiftçi devam eder. Tarım bu ülkenin hem dünüdür hem de yarınıdır. Biz yoksak, ekmek de yok” ifadelerini kullandı.

“Sigortamız Yok, Prim Ödeyemiyoruz”

Çiftçinin sosyal güvenceye erişemediğini ve sigorta primlerini ödemekte zorlandığını kaydeden Alp, “Ailede sadece bir kişinin sigortası yatırılabiliyor. Çalışıyoruz ama güvencemiz yok. Devlet sigorta priminin yüzde 50’sini karşılamalı” çağrısında bulundu.

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Sigorta Şart

Alp, iklim değişikliğinin tarım sektörünü doğrudan etkilediğini, TARSİM sigorta sisteminin çiftçiyi korumakta yetersiz kaldığını belirtti. “Ani afetlerle yaşamaya alışmalıyız ama zararın da karşılanması gerekiyor. Mevcut sistem yeniden yapılandırılmalı” dedi.

Antalya’da Tarlalar Sessiz, Çiftçi Çaresiz3

Hacer Dönmez: “Gençler Tarımda Gelecek Görmüyor”

Aksu’da çiftçilik yapan Hacer Dönmez, “Gözümü tarlada açtım. Zor ama başka bir iş bilmiyorum. Tatilimiz yok, ailemize zaman ayıramıyoruz ama yine de çiftçi olmayı seçerdim” dedi.

Üç oğlu olduğunu belirten Dönmez, çocuklarının tarımda kalmak istemediğini söyledi. “Oğullarım şehirde iş arıyor, çünkü tarımda düzenli gelir yok. Sigorta istiyorlar, güvence istiyorlar. Benden sonra seracılık yapacak kimse yok” dedi. Aylık 10 bin TL’yi bulan sigorta masraflarını ödemekte zorlandığını vurgulayan Dönmez, üretim maliyetlerinin altında ezildiklerini ve susuzlukla da mücadele ettiklerini söyledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.