Antalya’da Market Eti Tepkisi! “Bu Kurban Sayılmaz”

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Kurban Bayramı öncesi uyardı: Zincir marketlerde satılan etler dini vecibeye uygun değil. Türkiye’de her dört kurbanlıktan biri marketlerde satılıyor.
Kurbanlık Hayvan Varlığında Sorun Yok
Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Kurban Bayramı öncesinde düzenlenen "Hayvancılık ve Et Ticareti Sektörel Analiz Toplantısı", sektördeki sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıya ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan başkanlık ederken, Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, ANET Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Cengiz, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Antalya Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, kentte 175 bin büyükbaş ve 1,5 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu belirterek, “Antalya'da kurbanlık sıkıntısı yok. Yetiştiricilerimiz bayrama hazır” dedi. Çevre illerden gelen hayvan hareketliliğinin kontrol altında olduğunu ve gerekli sağlık denetimlerinin yapıldığını da vurguladı.
Zincir Marketlerde Satılan Etlere Tepki
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, zincir marketlerde satılan ve kurbanlık olarak sunulan etlere sert tepki gösterdi. Yardımcı, “İnsanlar marketten kilo ile aldıkları etleri kurban diye kabul ediyor. Kurban sabahı saat 09.00’da paketlenmiş et evinize geliyorsa, bu kurban değildir. O kadar hayvanı aynı anda kesecek mezbaha yok” dedi. Zincir marketlerin, farklı hayvanlardan topladıkları etleri bir araya getirerek ‘kurban paketi’ olarak sattığını belirten Yardımcı, bu durumun dini vecibeye aykırı olduğunu vurguladı.
“Bu Kurban Değil, Et Ticareti”
Osman Yardımcı, Kurban Bayramı döneminde kesilen her dört kurbandan birinin marketlerde satıldığını ve burada büyük bir rant olduğunu söyledi. “Bu şekilde satılan etlerin ne kelleleri var ne derileri ne de sakatatı. Kurban ibadetinin manevi yönü göz ardı ediliyor. Ticaret Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz. Kurban dini bir vecibedir ve belirli bir usulle, vakit içinde kesilmelidir” diyerek yetkililere seslendi.
Kurbanlık Fiyatları 300 TL'den Başlıyor
ATB 5. Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez, bu yıl kurbanlık canlı hayvan fiyatlarının kilogram başına 300 TL’den başladığını, kesim ve işçilikle birlikte bu rakamın 350 TL'ye kadar çıkabileceğini söyledi. Özellikle büyükbaş hayvanlar için fiyatların arz-talep dengesine göre değişkenlik gösterebileceği ifade edildi.
Antalya Büyükşehir Tüm Hazırlıkları Tamamladı
ANET Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Cengiz, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kurban satış ve kesim alanlarında tüm hijyen ve güvenlik önlemlerini aldığını açıkladı. “Kesim esnasında vatandaşların ihtiyaçları belediye ekipleri ve Tarım İl Müdürlüğü iş birliğiyle karşılanacaktır” dedi.
Yüksek Girdi Maliyetleri Hayvancılığı Zorluyor
Toplantıya katılan sektör paydaşları, artan yem fiyatları ve genel girdi maliyetlerinin hayvancılık sektörünü zorladığını belirtti. Özellikle marketten kurbanlık alınmasının, üreticinin bir yıllık emeğini boşa çıkardığını dile getiren katılımcılar, “Kurban kesmek istemeyen vatandaşlar, bayramdan sonra daha uygun fiyata et alabilir” çağrısında bulundu.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.