Antalya’da Kurbanlık Fiyatları Açıklandı

Antalya Kasaplar Odası’nın açıkladığı fiyatlara göre canlı hayvanın baskül fiyatları duyuruldu. Listeye göre dana 350 TL, düve 340 TL, sığır 300 TL, dişi küçükbaş 320 TL, erkek keçi 350, erkek koyun 360 TL olarak belirtildi. Bunun yanı sıra küçükbaş kurbanın kesim fiyatı bin 500 TL, büyükbaş kurbanın ise kesim fiyatı 10 bin TL olarak açıklandı. Fiyatlar hakkında Akdeniz Gerçek’e konuşan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Kesim, parçalama, pay ayırma içinde olarak bu fiyat veriliyor. Kurbanı canlı olarak alıp gitmek isteyen yurttaşlara bir indirim yapılıyor ama kurbanı kesip, kemikleri çıkarıp, payı hazırlama istenirse bu fiyatlar veriliyor. Belediyelerimize biz bu fiyatları gönderdik. Bu fiyatlar geçen seneye göre yüzde 15-17 gibi bir artış var. Bu fiyatları aşağısına satış yapılabilir ama bu fiyatların üzerine verilemez. Ben üreticiler ile görüştüm” dedi.
“KAÇAK KESİM VE PARÇALAMALARA BÜYÜK CEZA”
Hijyen denetimleri, kaçak kesimler ve kaçak et çekme, parçalama işlemlerine büyük cezalar olacağını belirten Başkan Osman Yardımcı, denetimlerin sıklaştırılacağını dile getirdi. Başkan Yardımcı, “Biz her yere iletişim bilgilerimizi bıraktık. Tüm Türkiye’de il tarım ve ilçe tarım müdürlüklerin denetim yapılıyor. 2021’den beri uygulanan bir kanun var. Denetimler bu eksende yapılıyor. Merdiven altı yapılan işlemlere karşı büyük cezalar var. Geçen yıl nalbur ve berber lan kişiler kaçak şekilde iş yapmaya çalıştı. Biz bunları bildirdiğimizde büyük cezalar uygulandı. Bir akaryakıt istasyonuna kıyma çekme makinası konulmuştu. Toz, toprak, arabadan çıkan egzoz dumanı bütün hijyeni öldürüyor. Bu gibi girişimler geçen yıl büyük ceza yemişti. Belediyelerin zabıtaları da denetim mekanizmasında çalışıyor. En düşük ceza şu an 260 bin TL” dedi.
“MİLLİ SERVET HEBA OLMASIN”
Başkan Yardımcı, eti saklama konusunda yurttaşları yeniden uyardı. Yardımcı, “2 yıldır çöpe atılan et oranı yüzde 90 düştü. Basın aracılığıyla etin nasıl kesileceği, doğranacağı nasıl saklanması gerektiğini anlattık. Geçen yılda çöpe giden et oranı büyük şekilde düştü. Yine Haziran ayının sıcak olması bekleniyor. Vatandaş uyarılarımızı dikkate almalı. Bugün bir kilo et 700-800 TL. Bu etin çöpe gitmesi çok yazık. Kurbanda kesilen et milli servettir. Uyarılarımız dikkate alınmalı. Kurban kesildikten sonra etini kaplara koyup üzerine bez örterek eve veya kasaba götürün. Serin bir odada en az 2 saat dinlendirin. Dinlendirirken de eti sık sık çevirmek gerekiyor. Etin sağlıklı ve lezzetli olması için 24 saat dinlendirilmesini öneriyoruz. Eti poşete koymayın hemen yeşeriyor, bazen kokuyor ve tüketilemeyecek hale geliyor.. Eti kesinlikle çöp veya giysi fark etmez hiçbir poşete koymayın. Eti uygun koşullarda muhafaza ederek kasaplara getirsinler” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.