Antalya'da Kurban Eti Nasıl Saklanmalı? İşte Kurban Etini Bozulmadan Saklamanın Püf Noktaları

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, etlerin doğru şekilde saklanması konusu yeniden gündeme geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı, kurban etlerinin bozulmaması için nasıl soğutulması ve saklanması gerektiği konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.İşte Kurban Etini Bozulmadan Saklamanın Püf Noktaları haberimizde...
Antalya'da Kurban Eti Nasıl Saklanmalı? İşte Kurban Etini Bozulmadan Saklamanın Püf Noktaları

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, etlerin doğru şekilde saklanması konusu yeniden gündeme geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı, kurban etlerinin bozulmaması için nasıl soğutulması ve saklanması gerektiği konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Özellikle sıcak yaz günlerinin etkili olduğu Antalya gibi şehirlerde, kurban etlerinin dış ortamda bekletilmesi büyük sağlık riski oluşturabiliyor.

Et ve Sakatatlar Soğutulmadan Bekletilmemeli

Bakanlığın açıklamasına göre, kesim sonrası etler hemen soğutulmalı. Aksi takdirde sıcaklıkla birlikte bakteri üremesi artarak hem etin bozulmasına hem de insan sağlığına zarar verebilecek sonuçlara yol açabiliyor. Uygun saklama sıcaklıkları şu şekilde:

  • Sakatatlar: 3°C
  • Kırmızı Et: 7°C

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de vatandaşlara benzer bir uyarıda bulunarak, özellikle bayramın ilk günü yapılan kesimlerden sonra etlerin poşet ya da naylon içinde bekletilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Etler Ne Kadar Süre Saklanabilir?

Taze etler buzdolabında yaklaşık 1 hafta tazeliğini korurken, doğru şekilde paketlenip:

  • Buzlukta 1 ay,
  • Derin dondurucuda (-18°C'de) 6 aya kadar saklanabiliyor.

Etlerin kavrularak saklanması durumunda ise uygun koşullarda 1 yıla kadar raf ömrü elde edilebiliyor.

Antalya İçin Ekstra Dikkat: Etler Daha Hızlı Bozulabilir

Yüksek hava sıcaklıklarının hüküm sürdüğü Antalya'da kurban etlerinin dışarıda bekletilme süresi çok kısa tutulmalı. Bakanlık yetkilileri, Antalya’da etin 1-2 saatten fazla dışarıda kalmasının bile bozulmaya yol açabileceğini belirtti. Etin soğutulmadan dolaba konulmaması da bir diğer önemli uyarı: Et önce gölgede ve hava alacak şekilde bir süre dinlendirilmeli, ardından soğutulmalı.

Sakatat Temizliği Hayati Önem Taşıyor

Özellikle işkembe ve bağırsak gibi organların çok iyi temizlenmesi, temizlikte sağlığa zararlı kimyasalların kullanılmaması gerektiği bildirildi. Ayrıca sakatatların hızla bozulabildiği için en kısa sürede tüketilmesi öneriliyor.

Uyarı: Uzun Süre Saklanan Etlerde Risk Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, etlerin çok uzun süre saklanmasının besin değeri kaybına, lezzet kaybına ve bozulmaya yol açabileceği konusunda vatandaşları uyararak, kurban etlerinin bilinçli şekilde tüketilmesini ve korunmasını tavsiye etti.

Kaynak:Buse Yeşil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.