Antalya'da Aromatik Ürünler Sektöründe Yağış Sevinci

Türkiye’nin en önemli aromatik ürünler, üretim merkezi konumundaki Antalya’da sektör temsilcileri üretim ve ihracat sürecindeki zorluklara değindi.Geçen yıl aynı dönemde kurak giden havanın, bu dönem beklenen yağışın geç olsa da gelmesi sektörde sevinç yarattı. Sektör işçilik sorununun yanında, otla mücadelenin yapılmasıyla güzel bir hasat dönemi bekliyor.
ATB 7. Meslek Komitesi (Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi)Meclis Üyesi Ergin Civan, 2024 yılının son hasat ayı içinde olduklarını belirterek, “Geçen sene iklim şartlarından dolayı üretim sıkıntılıydı. Fiyatlarda ciddi bir artış oldu, sezon başı ile sonu arasında. Kekikte ürün yok, isteseniz de ihracat yapacak kaliteli ürün bulamıyorsunuz. Yeni sezon hazırlıkları başladı. 23 Nisan’da Denizli bölgesine ziyarete gittim. Geçen yıl kurak geçti ondan dolayı üretim azdı. 2023’te iyi bir üretim vardı, o yıldan elde kalan mallarda bitti. 2025 yılına ihracatçıda tüccar da sıfır stokla giriyor bu sene. Ürün iyi gözüküyor bölgede yağışlarda fena değil. Ürünün zaten gelişmesini sağlayan yağışlar, bahar yağışları oluyor. Böyle devam ederse, ürün sağlıklı büyüyecek. Ama hasatta ve hasat öncesi tarladaki işçilik çok önemli”diye konuştu.
“İYİ BİR HASAT BEKLİYORUZ”
Her yerde olduğu gibi Denizli bölgesinde de işçi sıkıntısı yaşandığını dile getiren Civan, “Miktarla kalite ilişkisi bizde çok önemli. İnşallah ihracata uygun kaliteli bir üretim olur ki çalışılabilsin. İhracat geçen sene fiyat arttığı için istatistik olarak daha az ürün ihraç edildi ama miktar daha yüksekti. Ekonomik şartlarda da etkiliyor ihracatçıları. Düşük kur ve yüksek faiz girdabında bizim sektörü maliyetler girdi maliyetleri aşırı yükseldi. Yüzde 100 artmayan maliyet yok bizde. Tüm sektörlerde geçen seneye oranla yüzde 100 artış var. Burada bizimde şuanda dikkatimiz hasat üzerinde. Hava şartları yağış rejiminde değişiklik var. Ya kurak geçiyor veya yağışlar hazirana kayıyor. Hem geç kalıyoruz hem de otla mücadeleyi imkansız hale getiriyor. Hava şartları da yardımcı olursa iyi bir hasat bekliyoruz. İyi hasat herkesin yüzünü güldürür” ifadelerini kullandı.
“ÇUVALA KADAR RİSK”
ATB 7. Meslek Komitesi (Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi) Meclis Üyesi Abdullah İnan, yağışlardan dolayı hasat süresinin uzadığını ifade ederek, ürün çuvala girinceye kadar hep risk altında olduklarını kaydetti.
“MAKİNELEŞMEDE KAYBA NEDEN OLDU”
Üretici sayısının her geçen gün düştüğünü aktaran İnan, “Yeni gelen bir üretici yok, kırsalda yaşlanan bir üretici var. Yeni bir üretici 8-10 yıldır girmiyor. Sürekli yağış olursa da kekiğin otun arasında kaybolma riski var. İşçi sorunu var. Üretici şuan işçi arıyor. Eskiden orakla biçme yapılırdı, bazı yerlerde makine ile hasat başladı. Orada da şimdi yüzde 18-20 ürün kaybımız var. Geçen yılki rekolteyi alsak çok iyidir” dedi.
“GÜLE DON ETKİSİ”
İnan, yaşanan don nedeniyle gül rekoltesinde de düşüş beklediklerini ifade ederek, bununda gül yağının fiyatının yüksek seyretmesine neden olacağını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.