Antalya'da Arıcılar Yaylalarda Kara Kovan Mesaisine Başladı

Antalya’da bal üreticileri, yaz sezonunun başlamasıyla birlikte arı kovanlarını Akseki’nin yüksek rakımlı yaylalarına taşımaya başladı. 80 yıllık kara kovan geleneği ise bölgedeki arıcılar tarafından yaşatılmaya devam ediyor.
Antalya'da Arıcılar Yaylalarda Kara Kovan Mesaisine Başladı

Antalya’nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde faaliyet gösteren bal üreticileri, ilkbahar aylarında başlayan hazırlıkların ardından arı kovanlarını meşhur Çimi Yaylası, Göktepe, Alacabel, Bademli ve Yarpuz yaylalarına taşımaya başladı. Ağustos sonuna kadar sürecek bal üretim sezonu, doğal bitki örtüsünün zenginliği sayesinde bu yıl umut vadediyor.Antalya'da Arıcılar Yaylalarda Kara Kovan Mesaisine Başladı

80 Yıllık Kara Kovan Geleneği Sürüyor

Üçüncü kuşak arıcı olan 50 yıllık bal üreticisi Ahmet Arıcı, dedesinden kalan 80 yıllık kara kovanlarıyla üretime devam ediyor. Bin 960 metre rakımlı Çimi Yaylası'na kovanlarını her yıl aynı noktaya yerleştirdiğini belirten Arıcı, "Kara kovan balı siparişle yaylaya çıkmadan tükeniyor. Yıl içinde en fazla 4 kilogram üretilebiliyor" dedi.Antalya'da Arıcılar Yaylalarda Kara Kovan Mesaisine Başladı

Fenni Arıcılık Kara Kovanları Tehdit Ediyor

Kara kovan üretiminin azaldığına dikkat çeken Arıcı, geçmişte binlerce kara kovanın yaylalara taşındığını ancak fenni arıcılıkla bu geleneğin kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi. Kendisinde halen 200 kovan bulunduğunu, bunlardan 80’inin tarihi kara kovanlar olduğunu belirtti.

Çimi Yaylası'nda Binlerce Çiçek Türü Var

Yaklaşık 2 bin metre rakımlı Çimi Yaylası’nda yapılan araştırmalarda 2 bine yakın çiçek türü tespit edildiğini ifade eden Arıcı, "Burada ekili alan yok. Doğal florası sayesinde üretilen bal tamamen organik. Arıcılığı şifa niyetiyle yapıyoruz" dedi.

Kara kovan hakkında bilgi veren Arıcı, “Kovanın içinde 7 petek önceden bırakılıyor. Arılar, kışın bu petekleri tüketip sonrasında doğal bal üretimine başlıyor. En fazla 4 kilo bal çıkıyor ve bu sır denilen özel bal, en kıymetli olanıdır” ifadelerini kullandı.

Antalya'da Arıcılar Yaylalarda Kara Kovan Mesaisine Başladı

Hasan Arıcı: "Arıcılığı çocuk yaşta öğrendim"

Aynı yaylada arıcılık yapan Hasan Arıcı da 75 yaşında ve üçüncü kuşak arıcı olduğunu söyledi. Son iki yılın aksine bu yıl verimin yüksek olacağını belirten Arıcı, “Çimi Yaylası’nın balı pazara çıkmadan siparişle tükeniyor. Buradaki bitki örtüsü çok çeşitli, verim bu yıl çok daha iyi olacak” dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.