Antalya Tarım Müdürlüğü’nden Kurban Bayram Öncesi Uyarılar

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları hayvan yaşı, kesim yerleri, etin taşınması ve atıkların bertarafı konusunda uyardı. Kurbanın sağlıklı şekilde yapılabilmesi için hijyen ve kural vurgusu yapıldı.
Antalya Tarım Müdürlüğü’nden Kurban Bayram Öncesi Uyarılar

Kurbanlık hayvan seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken kriterlerden biri yaş tespiti. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne göre, 2 yaşına kadar olan hayvanlarda yalnızca süt dişleri bulunurken, 2 yaşını dolduran hayvanlarda kalıcı ön kesiciler tamamen gelişmiş oluyor.

3 yaşındaki hayvanlarda kalıcı birinci orta kesiciler, 4 yaşındaki hayvanlarda ise kalıcı ikinci orta kesiciler tamamen büyümüş hale geliyor.

Yetkililer, 2,5 yaşına gelen hayvanlarda geçici birinci orta kesicilerin düşmek üzere olduğunu veya düştüğünü belirterek, bu detaya dikkat edilmesini istedi.

Kesim Yerleri Yalnızca Resmi Alanlar

İl Müdürlüğü, kurban kesimlerinin yalnızca bakanlıktan onay almış kesimhanelerde ve hizmet komisyonlarınca belirlenmiş kesim yerlerinde yapılabileceğini vurguladı.

Cadde, sokak, park gibi kamuya açık alanlarda yapılan kesimlerin yasak olduğu belirtilirken, bu kuralın halk sağlığı ve çevre temizliği açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Et Hijyeninde En Çok Yapılan Hatalara Dikkat!

Derinin yüzülmesi sırasında etin dış ortamla temas etmemesi gerektiğine dikkat çekilen açıklama, özellikle iç organların çıkarılması aşamasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşmasının önlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organların kesinlikle evcil veya yabani hayvanlara verilmemesi gerektiği vurgulandı. Bu organlar arasında özellikle karaciğer ve akciğer, kist hidatik riski taşıması nedeniyle öne çıkıyor.

Kurban etinin tüketim öncesinde uygun şekilde soğutulması, hijyenik koşullarda taşınması ve saklanması gerektiği belirtildi. Etlerde karşılaşılan herhangi bir olumsuz durumda vatandaşların mutlaka veteriner hekime danışmaları gerektiği vurgulandı.

Etin bozulmasını önlemek ve sağlıklı tüketimi sağlamak için, ilk saatlerde soğutmaya başlanması gerektiği bildirildi.

Antalya Tarım Müdürlüğü’nden Kurban Bayram Öncesi Uyarılar 2

“Hijyen Kurallarına Mutlaka Uyun”

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kurban sonrası oluşan atıkların gelişi güzel şekilde bırakılmaması gerektiğini açıkladı.

Zoonoz hastalıklar olarak bilinen ve hayvandan insana geçen birçok ciddi hastalığın bu atıklarla bulaşabileceğine dikkat çekilerek, atıkların hayvanların ulaşamayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmesi gerektiği ifade edildi.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, vatandaşların kurban ibadetini sağlıklı, güvenli ve çevreye zarar vermeden yerine getirebilmeleri için tüm hijyen kurallarına ve yasal düzenlemelere uymaları çağrısında bulundu.

Herhangi bir sağlık riski ya da uygunsuzluk durumunda, en yakın veteriner hekime veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurulması gerektiğini hatırlatıldı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.