Antalya Tabip Odası: Pratisyenler de Uzmanlık Hakkına Sahip

Antalya Tabip Odası, TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu’nun yaptığı açıklamada SAHU eğitimiyle ilgili birçok yanlış bilgi ve algının bulunduğunu ifade ederek sürecin detaylarını sosyal medya üzerinden kamuoyu ile paylaştı. Antalya Tabip Odası, “TTB Uzmanlık dernekleri Eşgüdüm Kurulu’nun dün SAHU (Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlığı) eğitimi ile ilgili yayınladığı paylaşım açıklığa kavuşturulması gereken algı ve yanlışlarla doludur” dedi.
“Sahanın yüzde 85’i Pratisyen Aile Hekimlerinden Oluşuyor”
Açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 30 bin aile hekimliği biriminin bulunduğu, bu birimlerin yüzde 85’inde pratisyen aile hekimlerinin görev yaptığını vurgulayan Antalya Tabip Odası, “Şu an ülkemizde 30.000 aile hekimliği birimi ve 2000 civarı sahada aktif çalışan aile hekimliği uzmanı vardır. Yani sahanın %85’i pratisyen aile hekimidir. Ülkemizde şu anda 2000 üzerinde pratisyen aile hekimi “Sözleşmeli Aile Hekimlerine Verilecek Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Usul ve Esasları“ile kendilerine sağlanan haktan yararlanarak Aile Hekimliği Uzmanı olma yolunda eğitimlerini sürdürmektedir. Uygulama 2014 yılında başlamıştır,2020 yılından beri de uzman vermektedir” şeklinde konuştu.
Antalya Otogarı’nda Canlı Canlı Kolilerle Taşındı! Zabıta Ekipleri Ceza Yağdırdı
“Süreç 6 Yıl Sürmektedir”
Pratisyen aile hekimlerinin uzman olabilmesi için, TUS ve klinik sınavlarla sürece dahil oldukları kaydeden Tabip Odası, “Süreç 6 yıl sürmektedir. Sahada aktif aile hekimliği yapan pratisyen hekimler TUS’a girmekte, klinik sınavda alınan puanla bulunduğu ile veya eğer orada eğitim kurumu yoksa komşu ile yerleştirme yapılmaktadır. Aile hekimliği uzmanlığının gerektirdiği toplam 18 aylık rotasyonlar bu hekimlerce aynen yerine getirilmektedir. Rotasyon dışı dönemlerde aile sağlığı merkezinde çalışma devam etmektedir. Uzmanlık tezi hazırlanmakta, savunulmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Hekimler Ödeme Kaybını Göze Almaktadır”
Antalya Tabip Odası açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Tamamen diğer aile hekimliği asistanları gibi bitirme sınavına girilmektedir. Yani normalde 3 yıl süren eğitim, standardı sabit kalmak şartıyla SAHU asistanları için 6 yıla uzatılmıştır. İlk 3 yıl da çalıştığınız aile hekimliği birimi değişikliği yapılırsa mecburi hizmet zorunlu hale gelmektedir. Yani bir nevi 3yıl yer değiştirememe zorunluluğu vardır. Eğitimi bitirdikten sonra da tüm kadro değişikliği durumlarında olduğu gibi 2 yıl il değişikliği yapılamamaktadır. Yani süreç başka şehre gidebilmek için 6+2 yıla uzamaktadır. Ayrıca bu hekimler eğitim hastanelerinden nöbet ücreti dışında bir ücret alamamakta ve üzerine rotasyon aylarında %30 ücret ve yüzde 100 teşvik ödeme kaybını göze almaktadır”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.