Dünyada mavi bayraklı plaj sayısında uzun süredir lider konumda olan Antalya sahillerinde atık yönetiminin doğru yapılamayışı nedeniyle çok sayıda mikroplastik ve paçal plastik atık sahilleri vurdu. Konyaaltı Sahili’nden ve Çıralı’ya kadar uzanan atıklar ciddi bir halk sağlığı ve çevre kirliliğine yol açarken ÇMO Antalya Şube Başkanı Ceren Şahin turizmin başkentinin bu sorundan arındırılması gerektiğini ifade etti. Denetimlerin sıklaştırılması gerektiği belirtilirken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1 ay içinde 530 denetim yapıldığını ve Adana, Antalya, Hatay, Mersin ve Muğla’da faaliyet gösteren 23 tesise Çevre Kanunu uyarınca 4️7️ milyon 5️9️9️ bin TL idari ceza uygulandığını açıkladı. Antalya sahillerinde sorun devam ederken Salda Gölü Koruma Derneği ise sosyal medya hesabından paylaştığı, “İthal çöp politikası geri dönüşüm değil, ekolojik yük transferidir. Sonuç; makroplastikler kıyılarımızda, mikroplastikler soframızda. Türkiye çöplük değil” ifadeleri ile çöp politikasını eleştirerek uyarılarda bulundu.

“RÜZGAR VE SU AKIŞI ÇÖPÜ TAŞIYOR”
ÇMO Antalya Şube Başkanı Ceren Şahin, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, Konyaaltı ve Çıralı gibi turistik bölgelerde de görülen atıkların yalnızca bölgesel kalmadığını, denizel akıntılar ve rüzgar etkisiyle taşınım riskinin arttığını vurguladı. Başkan Ceren Şahin,
“Artık kıyılarda taşınımlar da söz konusu; suyun akış yönü, rüzgar hakimiyeti ve denizel akıntılar atıkların yayılımında etkili oluyor. Kamuoyunda 'mikroplastik' terimi kullanılıyor ancak mikroplastikler çok daha küçük plastik maddelerdir. Burada söz konusu olan durum, plastiklerin parçalanmış halleri, yani 'paçal' olarak adlandırılan maddelerin deniz akıntılarıyla yayılmasıdır. Yine de bu terimin teknik olarak ayrıca araştırılması gerekir. Denetim yetkisi tamamen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndadır. Bakanlık ekipleri ve Valilik kontrolünde denetimler şu anda da aktif olarak devam etmektedir”
dedi.

“İNSAN VÜCUDUNDA SENTETİK MADDE TAŞIYOR”
Başkan Ceren Şahin,
“Bugün denize attığımız plastik, yarın insan kanında karşımıza çıkıyor. Bilim insanları artık yalnızca denizlerde değil insan kanında, akciğerde, karaciğerde, böbrekte, beyinde, plasentada, anne sütünde, damar plaklarında mikroplastik parçacıkları tespit etmektedir. İnsanlık tarihinde ilk kez ürettiği sentetik bir maddeyi kendi vücudunda taşımaktadır. Denizlere ulaşan her plastik; güneş ışığı, dalgalar ve fiziksel aşınmayla parçalanarak milyonlarca mikroplastik parçacığına dönüşmektedir. Akdeniz alarm vermektedir. Akdeniz, yarı kapalı yapısı nedeniyle dünyanın mikroplastik yoğunluğu en yüksek denizlerinden biridir. Denize ulaşan plastiklerin önemli bir kısmı onlarca yıl sistem içerisinde kalmaktadır. Her yağmurda derelerimizden, her gün şehirlerimizden, her turizm sezonunda kıyılarımızda, her yanlış atık yönetimi uygulamasından, Akdeniz'e yeni plastik yükleri taşınmaktadır”
dedi.

“ÇÖP ÜLKEMİZE TAŞINMAMALI”
Başkan Şahin geçen hafta yapılan açıklamayı hatırlatarak Avrupa'nın plastik çöplüğü olmanın kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek,
“Türkiye uzun yıllardır Avrupa'dan plastik atık ithal eden ülkeler arasında yer almaktadır. ‘Geri dönüşüm’ adı altında ülkemize giren bu atıkların tamamı geri dönüştürülememektedir. Önemli bir bölümü depolanmakta, yakılmakta veya çevreye karışmaktadır. Çevre ve halk sağlığı açısından bu yükün ülkemize taşınması kabul edilemez. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak Avrupa başta olmak üzere tüm ülkelerden plastik atık ithalatının tamamen yasaklanmasını talep ediyoruz. Türkiye, başka ülkelerin plastik atıklarını bertaraf eden bir ülke değil; doğal zenginliklerini koruyan bir Akdeniz ülkesi olmalıdır”
dedi.