Antalya Oğlak Tandır Nasıl Yapılır? Malzemeleri ve Tarifi

Yüzyıllardır göçebe kültürlerden saray sofralarına, yaylalardan ovalara uzanan zenginliğiyle her lokmada bir hikaye anlatan Türk mutfağında yalnızca yemek değil; gelenek, sabır, birliktelik ve doğaya saygı da pişer. Bu hikayelerden en köklülerinden biri, dağ köylerinde doğan ve kuşaktan kuşağa aktarılan Antalya'nın oğlak tandırıdır.
Antalya yöresinde özellikle bahar sonu ve yaz başında yapılan düğünlerde, yayla şenliklerinde, bayram sofralarında baş köşede yer alan dumanı üstündeki oğlak tandır, Türk yemek kültürünün en kadim pişirme tekniklerinden biri ile yapılıyor. Derin çukurlarda yakılan odun ateşinin köz haline gelmesiyle oluşan ısının gücü, toprağın sabrıyla birleşiyorr ve ortaya eşsiz bir lezzet çıkıyor.
Güveçte uzun süre pişen oğlak eti lif lif dağılırken sarımsak ve defne yaprağının kattığı lezzetle hem damaklara hem hafızalara kazınıyor.
Anadolu’nun kokusunu mutfaklara taşıyan Antalya'dan oğlak tandır tarifine buyurun.
Antalya Oğlak Tandır Tarifi
Oğlak Tandır Malzemeleri
- 1 adet oğlak veya keçi eti (Kemikli parçalar tercih ediliyor)
- Kaya tuzu
- 1 baş sarımsak
- 4-5 adet defne yaprağı
- 1 - 1,5 su bardağı zeytinyağı
- 1 - 1,5 sürahi su
Antalya Oğlak Tandır Nasıl Yapılır?
Hazırlık aşamasında doğranmış oğlak etlerini, genişçe bir toprak güveç tencerenin içine yerleştirin. Etlerin üzerine kaya tuzu serpin. Ayıklanmış sarımsak dişlerini, tencere içine dağınık bir şekilde ekleyin.
Güveç büyükse yaklaşık 1 kase (1 - 1,5 su bardağı) zeytinyağı ilave ediln. Üzerine birkaç adet defne yaprağı serpiştirin.
Yaklaşık 1 - 1,5 sürahi suyu tencereye ekleyin. Etlerin tam olarak suyun içinde olmaması gerekiyor, buharda pişme esastır. Tencerenin üzerini önce yanmaz pişirme kağıdıyla, ardından da alüminyum folyo ile sıkıca kapatın. Tencerenin hava almadığından emin olun.
Oğlak Tandır Pişirme Isısı ve Pişirme Süreci
Oğlak tandır için, önceden ısıtılmış, 240-250°C civarında yanan tandır içine güveci yerleştirin. Eti, yaklaşık 4 - 4,5 saat boyunca yavaşça pişirin. Etler lif lif dağılacak kıvama geldiğinde tandırdan çıkarın ve sıcak olarak servis edin. Etin içine suyu tam çekip yumuşaması için pişirme sırasında kapağını açmayın.
Fırında Oğlak Tandır Nasıl Yapılır?
Eğer tandır yoksa, bu tarifi ev fırınında da 200°C’de yaklaşık 4 saat boyunca, aynı yöntemle pişirerek deneyebilirsiniz.
[related-posts-archive id="108701" color="bg-primary"][/related-posts-archive]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.