Antalya Müzesi İçin Tepkiler Büyüyor: “Yıkılamaz! Kültürel Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz”

İlk kez Akdeniz Gerçek’in Akdeniz Serbest Mimarlar Derneği Başkanı Ali Olgu Ceylan ile röportajı gündeme getirdiği Antalya’nın simge yapılarından biri olan Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım planlarına karşı kamuoyu tepkisi büyüyor. Müzenin özgün mimari yapısının korunması için çok sayıda meslek örgütü, sivil toplum kuruluşu ve uluslararası platform harekete geçti. "Müze Çalışma Grubu" tarafından 5 Temmuz Cumartesi günü saat 12.00’de müze önünde basın açıklaması yapılacak. Basın açıklamasında, Antalya Müzesi'nin ilk ulusal mimarlık yarışmasından ödül almış binasının yıkılmasının durdurulması ve bu kültürel mirasın korunarak restore edilmesi için çağrıda bulunulacak.
“Antalya Müzesi Yıkılamaz”
Yıllardır Antalya’nın kültürel ve tarihi mirasına ev sahipliği yapan Antalya Müzesi’nin yıkılarak yeni bir bina yapılacağı ve 2026 yılı içinde hizmete açılacağı açıklanmıştı. 1972 yılından bu yana kentin belleğini taşıyan yapının tamamen yıkılmaması için ise tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor.
Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA), müzenin bulunduğu yapının yıkım kararına karşı çıkarak Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yaptı. Dernek, yapının en azından kısmen korunarak restore edilmesini talep etti. Aynı şekilde Akdeniz Serbest Mimarlar Derneği (AKDENİZ SMD) de alanın tescillenmesi için resmi başvuruda bulundu.
Müze Çalışma Grubu Bileşenleri Kimler?
Uluslararası düzeyde ise Docomomo Türkiye, modern mimari mirasın korunması gerektiğini vurgulayarak müze binasının özgün mimari değerine dikkat çekti. Açıklamanın düzenleyicileri arasında Antalya Barosu, ANKA, Eğitim-Sen, TMMOB’a bağlı çeşitli odalar, Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Akdeniz SMD, KORDER, Docomomo Türkiye ve çok sayıda akademik ve meslek örgütü yer alıyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.