Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararıyla yeni müze projesi kapsamında yıkım süreci başlatılan Antalya Arkeoloji Müzesi, 16 Temmuz 2025 itibarıyla ziyaretçiye kapatılmıştı. Kentin simgesi olan ve önemli bir yer tutan müzenin çevresi kapatılarak yıkım çalışmaları sürüyor. Ancak süreç boyunca kamuoyuna detaylı bir açıklama yapılmaması tepkilere neden olmuştu. Odalar, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım kararına karşı tepki verirken yıkılan müzenin yerine yapılacak olan yeni müzenin projesi hakkında bilinmezlikler de sürüyor.

PROJEYE AİT BİLGİLER VE GÖRSELLER ORTAYA ÇIKTI
Kamuoyunda bu süreçler sürerken sosyal medyada yeni yapılacak Antalya Arkeoloji Müzesi'nin 3 boyutlu mimari (3D) görselleri ve bilgileri paylaşıldı. Yeni müzenin tamamlandığında, kapalı alanın 9 bin 500 metrekareden 19 bin 500 metrekareye çıkacağı açık alanın ise 22 bin 677 metrekare olacağı belirtildi. Yıkılacak müzedeki 4 bin 172 metrekarelik sergi alanının, 11 bin metrekareye, depolama alanlarının 1.152 metrekareden 3 bin 100 metrekareye, 200 metrekare olan restorasyon ve konservasyon laboratuvar alanının 2 bin 203 metrekareye ve idari hizmet birimlerin de 1.340 metrekareden 2 bin 145 metrekareye çıkacağı öne sürüldü.

BİLGİLER GÖRSELLER PROJEYE AİT
Konuyla ilgili Akdeniz Gerçek gazetesinin ulaştığı yeni yapılacak olan Antalya Arkeoloji Müzesi'nin proje sahibi Baraka Mimarlık’tan mimar Abdurrahman Çekim müze hakkında çıkan bilgiler ve görseller ile ilgili soruları yanıtladı. Çekim, "Paylaşılan bilgiler ve görseller projeye ait. Yapılacak olan bölüm ve alan bilgileri doğrudur. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından kamuya yapılan açıklamalarda bilgiler bizimle teyit edilerek paylaşılmıştır. Ancak projenin resmi bilgileri yalnızca yetkili kamu kurumları tarafından paylaşılabilir. Biz mimari ekip olarak, müdürlük ile sürekli iletişim halinde çalışıyoruz. Bu nedenle, bilgilerin doğruluğu açısından açıklamaların resmi kanallardan yapılması daha sağlıklı olur. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden proje hakkında bilgi alabilirsiniz" dedi.

MÜDÜRLÜK KONUYU CEVAPSIZ BIRAKTI
Akdeniz Gerçek, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile iletişime geçerek proje hakkında bilgi talep etti, ancak müdürlük, proje hakkında herhangi bir belge veya açıklama paylaşamayacaklarını belirtti.