Altın Değerindeki Susamın Hasadı Manavgat’ta Başladı!

Hasadı başlayan coğrafi işaretli Manavgat altın susamında bu yıl yaklaşık 4 bin ton rekolte bekleniyor. Yağ oranıyla öne çıkan ve kilosu 130-140 liradan alıcı bulan susam, hem üreticinin hem de tüketicinin gözdesi oldu.
Altın Değerindeki Susamın Hasadı Manavgat’ta Başladı!

Antalya’nın Manavgat ilçesinde, “altın” olarak bilinen ve coğrafi işaretli ürün olma özelliği taşıyan susamın hasadı başladı. Başta yağ oranıyla Türkiye’nin en kaliteli susamı olarak öne çıkan ürünün bu yılki rekoltesinin 4 bin ton seviyelerinde olacağı öngörülüyor. Geçtiğimiz yıl 125 liradan satılan susamın bu yıl 130-140 liradan alıcı bulması bekleniyor.

akdenizgercekaltin-degerindeki-susamin-hasadi-manavgatta-basladi4.webp

Üretici Durmaz: “600 Kilo Susam Bekliyorum”

Sarılar Mahallesi Hüseyin Efendi Caddesi üzerindeki 6 dönümlük tarlasında hasada başlayan üretici Ali Durmaz, bu yıl verimden memnun olduğunu söyledi. İlk ekiminin su altında kaldığını, ikinci ekimden ise başarılı sonuç aldığını aktaran Durmaz, şunları kaydetti:

“Bu yıl ilk ektiğim ürün su altında kaldığı için doğrudan sürerek ikinci ekimi yaptım. Üzerindeki başaklar da çok iyi. İlaç ve gübre vermediğim, işçi çalıştırmadığım için yakıt ve tohum olarak toplam 6 bin lira dolayında masrafım oldu. 6 dönümden 60 dolayında gümül oluştu. Her gümülden ortalama 2 kilo yani 10’ar kilo susam olacağını tahmin ediyorum. Toplam 600 kilo susam bekliyorum. Bu yıl 130-140 liradan alıcı bulacağına inanıyorum.”

akdenizgercekaltin-degerindeki-susamin-hasadi-manavgatta-basladi1.webp

“Artık Tarımda İşçi Bulamıyoruz”

Üretici Ali Durmaz’ın oğlu Osman Durmaz ise tarımdaki iş gücü sorununa dikkat çekti. Otelde muhasebeci olarak çalıştığını belirten Durmaz, “Ne yazık ki artık tarımda işçi bulamıyoruz. Şu an biz ürünümüzü imece usulü akraba ve komşularımızla kaldırıyoruz” dedi.

Yağ Oranıyla Türkiye’nin En İyisi

Manavgat altın susamı, aroması ve yağıyla Türkiye’de öne çıkan bir ürün olma özelliğine sahip. Bilimsel analizlere göre diğer susamların yağ oranı yüzde 40 civarında iken Manavgat’ta yetişen susamın yağ oranı yüzde 60 seviyelerine ulaşıyor.

Geçtiğimiz yıl 45 bin dönümlük alanda susam ekimi yapılırken yaklaşık 3 bin ton rekolte elde edilmişti. Bu yıl ise üretimde artış yaşanarak 4 bin tonluk bir beklenti oluştu.

akdenizgercekaltin-degerindeki-susamin-hasadi-manavgatta-basladi2.webp

Coğrafi İşaret Tesciliyle Güvence Altında

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından coğrafi işaret tescili alınan altın susam, hem yerel ekonomiye katkısı hem de ihracat potansiyeliyle dikkat çekiyor. Bölgenin simgesi haline gelen ürün, çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olmayı sürdürüyor.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.