Akdenizli Profesörden Yunus Emre Kitabı: “Filozof Derviş”

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Filiz’in kaleme aldığı “Filozof Derviş Yunus Emre” adlı eser, 10 gün içinde Sarmal Yayınları etiketiyle okuyucularla buluşacak. Prof. Dr. Filiz, Yunus Emre’yi sadece bir şair ya da derviş değil, aynı zamanda bir düşünce filozofu olarak ele alıyor.
Akdenizli Profesörden Yunus Emre Kitabı: “Filozof Derviş”

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Filiz, “Filozof Derviş Yunus Emre” adlı çalışmasında, Anadolu irfanının öncüsü kabul edilen Yunus Emre’yi çok boyutlu bir kimlik üzerinden yorumluyor. Eser, Yunus’un hem dili hem düşüncesi hem de insan merkezli bakışıyla yalnızca tasavvuf çevrelerine değil, felsefi ve sosyolojik araştırmalara da katkı sunuyor.

Akdenizli Profesörden Yunus Emre Kitabı2

Derviş Kimliğiyle Bir Ömür Erdem

Kitapta Yunus’un derviş yönü, onun alçak gönüllülüğü, hoşgörüsü, affediciliği ve dünyevi arzulardan uzak yaşamıyla detaylandırılıyor. Prof. Dr. Filiz’e göre Yunus’un ruhu birçok insanın hayatı boyunca ulaşamayacağı derecede erdem barındırıyor.

Şairliğiyle Türkçeye Derinlik Kazandırdı

Yunus Emre’nin Türkçeye kazandırdığı şiir dili, sadece estetik değil, aynı zamanda sosyoloji, psikoloji, din ve düşünce açısından da derin analizlere açık bir yapı sunuyor. Prof. Filiz, Yunus’un şiirlerinde duyguyu düşünceyle harmanlayan nadir şairlerden biri olduğunu vurguluyor.

Akdenizli Profesörden Yunus Emre Kitabı3

Türkçe’nin Gönül ve Zihin Tercümanı

Eserde, Yunus’un Türkçeye olan hâkimiyeti ve dili bir gönül dili olarak kullanma ustalığı da dikkat çekiyor. Prof. Dr. Filiz, Divânu Lûgati’t-Türk’ten sonra Türkçe’nin Yunus sayesinde yeniden can bulduğunu belirtiyor.

Yunus Emre: Şair, Derviş ve Filozof

Yunus’un insana ve doğaya olan sevgisinin altını çizen Filiz, onun farklı inançlara, ırklara ve görüşlere yaklaşımını “tek nazarlı bakış” olarak tanımlıyor. Bu anlayışın temelinde barış, eşitlik ve kardeşlik yer alıyor.

Kitap, Yunus Emre’yi sadece bir halk şairi ya da mutasavvıf değil; aynı zamanda dil filozofu, humanist düşünür ve bilge bir gönül adamı olarak sunuyor. Prof. Dr. Filiz, “Onun bütün bu yönleri birleşince ortaya gerçek anlamda bir filozof çıkar,” diyerek Yunus’u bu yönüyle tanımlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.