17 Ağustos'un 26. Yılında JFMO Antalya’dan Uyarı: Yara Sarma Değil, Yara Almama Zamanı

Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Yüksel Karaman, 17 Ağustos depreminin 26. yıl dönümünde uyarılarda bulundu.
17 Ağustos'un 26. Yılında JFMO Antalya’dan Uyarı: Yara Sarma Değil, Yara Almama Zamanı

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Antalya Şube Başkanı Yüksel Karaman, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 26. yıl dönümünde uyarılarda bulundu. Kriz yönetiminden risk yönetimine geçilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Karaman, 'Yara sarma değil, yara almama zamanı' olduğunu söyledi.

Balıkesir Sındırgı’da meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremi değerlendirerek önemli uyarılar yapan ve 17 Ağustos'u hatırlatan Karaman, “Kriz yönetiminden risk yönetimine geçmezsek aynı acıları yaşamaya devam ederiz” dedi.

17-agustosun-26-yilinda-jfmo-antalyadan-uyari-yara-sarma-degil-yara-almama-zamani-2.jpg

Balıkesir Sındırgı Depremi Büyük Marmara Depremini Gündeme Getirdi

10 Ağustos 2025 tarihinde Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde moment büyüklüğü 6,1 olan, 7,7 km derinliğinde bir deprem meydana geldi. Deprem, sığ odaklı olması nedeniyle yüzeyde yüksek şiddetle hissedildi. Şiddet haritasına göre merkez üssünde 9 şiddetinde etkili olan depremde bir vatandaş hayatını kaybetti, çok sayıda yapıda yıkım ve ağır hasar oluştu. Bu deprem beklenen Büyük Marmara depremini yeniden gündeme getirdi.

“Hasarlı Binalara Girmeyin”

Karaman, depremlerden sonra özellikle gözle görülen çatlak ve hasarların bulunduğu yapılarda vatandaşların kesinlikle kalmaması gerektiğini ifade eden Yüksel Karaman, “Hasarlı binalar mutlaka kamu kurumlarına bildirilmelidir. Depremi durduramayız, ama binaların yıkılmasını engelleyebiliriz” dedi.

17-agustosun-26-yilinda-jfmo-antalyadan-uyari-yara-sarma-degil-yara-almama-zamani-yuksel-karaman.jpeg

"Türkiye'de Depremin Köküne Değil, Sonuçlarına Odaklanılıyor"

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 26. yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Yüksel Karaman, Türkiye’nin aktif bir deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, sanayi ve barajların büyük bir kısmının deprem kuşağı içinde yer aldığını vurguladı.

Ülkemizde deprem olduğunda ilk gündemin, arama kurtarma ekipleri, yardım kampanyaları ve yaraların sarılması olduğunu aktaran Başkan Karaman, bu yaklaşımın sorunun köküne değil, sonuçlarına odaklandığını söyledi.

"Yara Sarma Değil, Yara Almama Zamanı"

Başkan Karaman, "Yara sarma politikasından yara almama anlayışına, kriz yönetiminden risk yönetimine geçmediğimiz sürece, depremlerde karşılaşacağımız ağır tablolar hiç değişmeyerek devam edecektir. Dolayısıyla afet öncesi risk azaltma anlayışına geçmek zorundayız. Özetle kriz yönetim ya da yara sarma odaklı afet yönetim sistemimizi bir an önce değiştirip, risk yönetimi ve hazırlık safhasına geçerek insanlarımızı tabut binaların enkazı altında kalmaktan bir an önce kurtarmalıyız. Bu gerçeği öğrendiğimiz ve 'yara sarma' politikasından vazgeçerek radikal bir karar aldığımız gün riskleri azaltmaya başlarız, başka türlü 'yara sarma'ya devam ederiz" dedi.

17-agustosun-26-yilinda-jfmo-antalyadan-uyari-yara-sarma-degil-yara-almama-zamani-3.jpg

17 Ağustos Depreminin 26. Yılı

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi ve Marmara Depremi olarak bilinen 17 Ağustos 1999 depremi yerel saatle 03.02'de meydana geldi. Türkiye tarihinin en yıkıcı afetlerinden biri olan Kocaeli/Gölcük merkezli 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos Depremi, 45 saniye sürmüş ve büyük çapta can kaybına neden olmuştu.

İlk yayınlanan resmi verilere göre; 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 23 bin 781 kişi yaralandı. 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 2010 yılında yayımlanan Meclis araştırması raporuna göre ise 18 bin 373 kişi vefat etti, 48 bin 901 kişi ise yaralandı.

Kaynak:Banu Yapar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.