Budak, “2013 yılında inşaatı başlayan 5 barajdan 3 tanesinin ihalesi iptal edildi. İki tanesi ise kısmen inşa edildikten sonra yarım kaldı. 2015 yılından sonra inşaatına başlanan 4 barajın ise yerinde yeller esiyor. Milyonlarca lira yatırım çöp oldu” dedi. Budak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘projeleri devam ediyor’ dediği altı barajın çoğu 2013 yılından beri bitirilemedi. Aralarında daha tek bir çivi çakılmamış projeler var. Her yıl sel felaketinin yaşandığı Kumluca ilçemiz, hala 2016 yılında ihalesi yapılan taşkın koruma tesisinin bitirilmesini bekliyor. Yarım kalan proje için yeniden ihaleye çıkılacak. AKP iktidarı sayesinde Antalya ölü yatırımlar cenneti oldu” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Budak, 2015 yılından beri inşaatına başlanan hiçbir barajın tamamlanamadığını belirtti. AKP iktidarı döneminde Antalya’nın üvey evlat muamelesi gördüğünü ifade eden Budak, şöyle konuştu:“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Antalya’daki sulama barajı yatırımlarına yönelik sözleri gerçekleri yansıtmıyor. AKP iktidarı döneminde Antalya ihalesi yapıldıktan sonra iptal edilen ya da inşaatı yarım kalan baraj yatırımları çöplüğüne döndü. 2013 yılında inşaatı başlayan Manavgat Çardak Topsurlar Barajı, Serik Kırkgeçit Barajı, Manavgat Yeşilbağ Barajı, Küçük Aksu Barajı, Manavgat Çaltepe Saçıdere Göleti’nin ya ihaleleri iptal edildi ya da inşaat yarım kaldı. 2015 yılında inşaatlarına başlanan Alanya Yeniköy Barajı ve Kaş Kasaba Kıbrıs Barajları da hala tamamlanamayan projeler arasında. 2016’da başlanan Kaş Sütleğen Barajı, 2017 yılında başlayan Demre Çağman Barajı ve 2018 yılında başlayan Manavgat Çardak Barajlarında ise elle tutulur hiçbir ilerleme yok.
“ FELAKETLERİ ÖNLEYECEK YATIRIMLAR İLERLEMİYOR”
Sadece sulama barajları yarım kalmadı. Aynı zamanda sel felaketlerini engelleyecek taşkın yatırımları da bir türlü hayata geçirilemiyor. Her yıl sel felaketinin yaşandığı Kumluca ilçemiz, hâlâ 2016 yılında ihalesi yapılan taşkın koruma tesisinin bitirilmesini bekliyor. Yapılan ihalede yer tesliminden itibaren 300 gün içerisinde projenin bitirilmesi öngörülüyordu ancak hala bir arpa boyu ilerleme yok. Yarım kalan proje için yeniden ihaleye çıkılacak. 2013 yılında inşasına başlanan Aksu Çayı Taşkın Koruma ihale süreci de tasfiye edildi. Yeniden ihale yapılacak. Antalya’nın her ilçesinde proje ya da inşaat aşamasında yarım kalmış bir yatırım var”
SORU ÖNERGELERİ
Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Son on yılda Antalya’da inşasına başlanıp bitirilen baraj ve taşkın koruma tesisi sayısı kaçtır? Son on yılda Antalya’da inşasına başlanıp inşası devam eden baraj ve taşkın koruma tesisi sayısı kaçtır? Ne zaman bitirilmeleri öngörülmektedir? İnşaatına başlanıp devam eden baraj ve taşkın koruma projelerinin ne kadarı tamamlanmıştır? Tamamlanan kısımlar için ne kadar ödeme yapılmıştır? Projelerin öngörülen sürelerde bitirilememesinin sebepleri nelerdir? Projelerin tamamlanamaması sebebiyle yüklenici şirketlere ne tür yaptırımlar uygulanmıştır? Projelerin zamanında bitirilememesinden kaynaklanan kamu zararı ne kadardır? Projelerin zamanında bitirilememesi kaynaklı ortaya çıkan zarar ve mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?”
YARIM KALAN PROJELER LİSTESİ