Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE’nin aylık yüzde 2.06 ilan edildiğini kaydeden Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ekim ayları ortalamasının (1.54) 1.3 katı olarak ilan edilmiştir” dedi.

Veteriner Hizmetlerinde Artış Devam Ediyor

TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı Tarım-GFE’nin alt kalemlerine bakıldığında tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 1.95 ve yıllıkta ise yüzde 35.28’lik artış ilan olduğunu belirten Çandır, “Ekim ayları itibariyle 2022 yılından sonraki en yüksek değerler olmuşlardır” dedi.

Tarım-GFE Alt Kalemlerinde Sıra Dışı Rakamlar Gözlendi

Ekim ayında Tarım-GFE alt kalemlerinde sıra dışı rakamlar gözlendiğini söyleyen Çandır, “Bunların en dikkat çekici olanları veterinerlik ve diğer kalemlerindeki artışlar olmuştur. Veterinerlik hizmetleri son 3 aydır ciddi bir artış göstermekteydi. Ekim ayında da artış eğilimi devam etmiştir. Öyle ki yüzde 9.69’luk aylık artış, Temmuz 2023 tarihindeki rekor artıştan sonraki en yüksek artış olmuştur. Yıllık yüzde 123.88’lik artış ise tüm zamanların rekoru düzeyinde olmuştur.

Tüketici Enflasyonu Yüksek

TÜİK tarafından Ekim ayı tarımsal üretici fiyat endeksi Tarım-ÜFE’nin aylık yüzde -1.13 ve yıllık ise yüzde 62.56 ilan edildiğini kaydeden Çandır, “Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim, genel olarak üretici aleyhine seyretmişken Mayıs ve Haziran aylarında aylık ve yıllık düzeyde Tarım-GFE, Tarım-ÜFE’nin altında kalarak üretici lehine dönmüştü. Ekim ayında bu durum aylıkta üretici aleyhine yıllıkta ise üretici lehine olarak ilan edilmiştir. Önümüzdeki aylarda yıllık eğilimin devam etmesi, üretici kesimin birikmiş zararlarının azalmasına katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: ATB/Bülten