Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Psikiyatri Gündüz Hastanesi’ni ziyaret ederek hem hastane yönetimi hem de hastalarla bir araya geldi. Ziyarete Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete ve Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Erdoğan da katıldı.
“Katılacağı Kurslar Belirleniyor”
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Erdoğan, “Hastanemize yatış tedavisinin ardından başvuran hastalar, günlük olarak gelerek çeşitli terapi ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanıyor. Takı tasarımı, resim, seracılık gibi çok sayıda uygulamalı atölyenin yanı sıra grup terapileri ve bireysel destek programlarımız mevcut. Seramız ve tarım alanlarımızla birlikte doğayla temas eden bir iyileşme süreci sunuyoruz. Bu yapısıyla Gündüz Hastanemiz, Türkiye’de hem detaylı uygulama çeşitliliği hem de tarım temelli rehabilitasyon alanında benzersiz bir model olma özelliği taşıyor. Merkezimizde kayıtlı yaklaşık 500 hastamız bulunuyor. Günlük olarak 50 ila 60 hasta düzenli şekilde rehabilitasyon programına katılıyor. Haftalık pazartesi günü yapılan ‘işe yönlendirme toplantısı’ ile her hastanın haftalık görevleri ve katılacağı kurslar belirleniyor.” dedi.
“Terapi Süreci Büyük Önem Taşıyor”
Erdoğan, “Özellikle şizofreni ve bipolar bozukluk gibi hastalıklarda görülen toplumdan çekilme ve sosyal izolasyon belirtilerine karşı, terapi süreci büyük önem taşıyor. Rehabilitasyon programlarıyla bu belirtileri azaltmayı ve hastaları üretken bireyler olarak topluma kazandırmayı hedefliyoruz. Bu nedenle uyguladığımız rehabilitasyon çalışmaları, yalnızca bireysel gelişim değil, aynı zamanda sosyal kabul açısından da büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
“Süreç Yeniden Şekillendiriliyor”
Akdeniz Üniversitesi Psikiyatri Kliniği Hemşiresi Şeyma Kaplan Ekinci, “Her pazartesi işe yöneltme toplantısıyla haftaya başlıyoruz. Şizofreni, şizoaffektif bozukluk, depresyon ve bipolar hastalarımız için tedaviye yönelik hedefler belirleniyor. Hastanın güçlü ve kırılgan yönleri değerlendirilerek, hayatın neresinde olmak istediklerine dair yakın ve uzak hedefler oluşturuluyor. Her hafta yapılan durum değerlendirmeleriyle süreç yeniden şekillendiriliyor.” dedi.
“Partner Kurumlarla İş Birliği Yapıyoruz”
Hemşire Ekinci, “Başlangıçta yalnızca küçük bir bahçede üretimle başladık. Bugün 100 metrekarelik kapalı sera ve 400 metrekarelik açık alanda üretim yapılıyor. Günlük programda, hastalar kendi ürettikleri sebze ve meyveleri mutfağa teslim ediyor, yemek hazırlanıyor, servis ediliyor ve tüm süreç hastaların aktif katılımıyla ilerliyor. 8 yıldır düzenli gelen hastalarımız var. Artık işe hazır hale gelen hastalar için İŞKUR ve partner kurumlarla iş birliği yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.