Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut, tükürük bezlerinde oluşan taşların derin boyun enfeksiyonuna yol açabileceği konusunda bilgilendirme yaptı. Tükürük bezi taşları hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Turgut, taşların belirtileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Tükürük bezi taşı nedir?

Tükürük bezi taşları, çene altı ve yanak arkasında yerleşen tükürük salgısı üreten tükürük bezlerinde veya tükürük bezi kanallarında oluşan taşlardır. Bu taşlar genellikle çene altı ve yanak arkası tükürük bezlerini etkiler. Dr. Turgut, tükürük bezi taşlarının oluşumunu etkileyen faktörler arasında yaş, cinsiyet, sıvı alımı, enfeksiyonlar ve tükürük bezi kanalındaki darlıkları sıraladı.

Tükürük bezi taşı nasıl tedavi edilir?

Tedavi süreçleri hakkında da bilgi veren Dr. Turgut, taş boyutlarına, yerleşim yerine ve hastanın durumuna bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini belirtti. Küçük taşların emilerek dışarı atılmasını sağlamak için limon emmenin faydalı olabileceğini ifade eden Dr. Turgut, ayrıca sialendoskopi, havalı kırma tekniği ve cerrahi seçeneklerin de kullanılabileceğini açıkladı.

Doç. Dr. Nesrettin Fatih Turgut

Tükürük bezi taşlarıyla ilgili yaşanan belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Turgut, erken teşhis ve tedaviyle ciddi komplikasyonların önüne geçilebileceğini söyledi. Ayrıca, hastaların belirtilerini hafifletmek için bol sıvı tüketmeleri, ısı uygulaması yapmaları ve limon gibi ekşi ürünleri kullanmalarının da yardımcı olabileceğini belirtti.

Kaynak: İHA