Adıyaman, 6 Şubat depremlerinde zarar gören tarihi ve kültürel zenginlikleri hızla restore ederek turizm sezonuna hazırlanıyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı başta olmak üzere, Perre Antik Kenti, Eski Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü, ve Karakuş Tümülüsü gibi 300'ün üzerinde ören yerinde meydana gelen hasarlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından titizlikle ele alındı.

A W131576 03

Karakuş Tümülüsü'nde bulunan 2 bin yıllık 'tokalaşma sütunu' ziyaretçilere yeniden açıldı

Adıyaman'da binlerce yapının yıkıldığı depremlerde, tarihi mirasımız da etkilendi. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, hızlı bir müdahale ile hasar gören eserlere önemli restorasyon çalışmaları gerçekleştirdi. Karakuş Tümülüsü'nde bulunan 2 bin yıllık 'tokalaşma sütunu' sadece iki hafta gibi kısa bir sürede restore edilerek ziyaretçilere yeniden açıldı.

A W131576 01-1

Tut Vijne Köprüsü'nün Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Eski Kahta Kalesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarıyla 2024 turizm sezonunda ziyaretçilere kapılarını açacak olan eser, geçmişin ihtişamını gün yüzüne çıkaracak. Ayrıca, 18. yüzyılda inşa edilen Tut Vijne Köprüsü'nün yıkılmasının ardından, restorasyon çalışmaları devam ediyor.

A W131576 06

26 Adet Tarihi ve Kültürel Varlık Hasar Aldı

Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, depremin ardından ivedilikle gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi vererek, "Adıyaman genelinde 26 adet tarihi ve kültürel varlığımızın hasar aldığını gördük. Bakanlığımız uhdesinde gerekli çalışmalar hızla başlatıldı. Özellikle Karakuş Tümülüs'ündeki sütunun rekor sürede restore edilmesi, Eski Kahta Kalesi'nin 2024'te ziyaretçilere açılacak olması, bu önemli mirasımızın korunmasına sağlanan hızlı müdahalenin bir göstergesidir" dedi.

A W131576 07-1

A W131576 05

Kaynak: İHA