Akdeniz'e sıfır konumda yer alan Gilindire Mağarası, en az 30 milyon yıl önce oluştuğu düşünülen bir doğa harikası olarak karşımıza çıkıyor. Mağara, bir çobanın kirpiyi takip etmesi sonucu keşfedilmiş ve turizme kazandırılmış. Yenilenen girişi, ışıklandırması ve 351 basamaktan oluşan merdivenleriyle mağaranın içerisindeki 'Aynalı Göl' ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.

A W218443 04 Result

Gilindire Mağarası Nerede?

Mersin-Antalya D-400 karayoluna 1,5 kilometre mesafede yer alan Gilindire Mağarası, Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında bulunuyor. Mağaranın içerisinde buz sarkıtları gibi doğal oluşumlar göz alıcı bir atmosfer sunuyor. 'Aynalı' adı verilen göl ise mağaranın sonunda ziyaretçilere muhteşem bir sürpriz yaşatıyor.

A W218443 06 Result

Gilindire Mağarası'nın Hikayesi

Mağaranın tescil edildiği 2013 yılında yapılan incelemelerde, mağaradaki doğal oluşumların su altında kalarak atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar geldiği belirlendi. Bu oluşumlar, önceki buzul çağına ait hidrolojik ve atmosferik verileri bünyesinde barındırıyor. Mağara, 'Gilindire Mağarası Tabiat Anıtı' olarak tescil edilmiş ve 2021 yılında tabiat parkı ilan edildi.

Vali Hamza Pehlivan, Gilindire Mağarası'nın doğal güzelliğine vurgu yaparak, son dönemde yapılan yenileme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Mağaranın 2013 yılında tescillendiğini ve 2021 yılında tabiat parkı ilan edildiğini belirtti.

A W218443 05 Result

Gilindire Mağarası Nasıl Oluştu?

Mağaranın keşfedilişini anlatan Vali Pehlivan, mağaranın oluşumuyla ilgili farklı görüşlerin olduğunu ifade etti. Mağaranın oluşumunun 30 milyon ila 50 milyon yıl öncesine dayandığı düşünülüyor. Mağaraya inmek için ise 351 basamakla karşılaşılıyor ve 'Aynalı Göl' mağaranın en önemli özelliği olarak öne çıkıyor.

A W218443 09 Result

Ortaca festivalinde Ankaralı Ayşe Rüzgarı Ortaca festivalinde Ankaralı Ayşe Rüzgarı

Vali Pehlivan, '1999 yılında bu bölgede çobanlık yapan birinin dikkatini çeken kirpiyi takip etmesiyle bu mağarayı keşfediyor. 1999 yılında keşfediliyor ancak burada insanoğlunun izleri 10-11 bin yıl kadar önceye dayanıyor. Mağaranın oluşum ise kimine göre 30 milyon kimi araştırmacılar göre ise 40-50 milyon yıl öncesine gidiyor. Hatta o dönemlerle ilgili değerlendirmeler yapılırken buzul çağında hidrolojik hareketlenmenin olduğu o dönemde Akdeniz'in önce yükseldiği daha sonra da çekildiği, çekilmesiyle birlikte burada bu boşluğun ortaya çıktığı, zaman içerisinde sarkıt ve dikitlerin oluştuğu ifade ediliyor. Göl mağaranın dip kısmında bulunuyor. Derinliği 47 metreye kadar ulaşıyor. Kayalardaki kırıklardan denizden de belirli bir ölçüde sızıntı olmakla birlikte ağırlıklı olarak yağmur sularının süzülüp birikmesiyle oluşmuş. Göl kısmen sodalı bir tatlı su hüviyetine sahip. Gerçekten bu mağaraya ayrı bir değer katan, daha cazip hale getiren yönlerinden birisi. Her mağarada bunu göremezsiniz. İçinde bu aynalı gölünde oluşu ayrı bir boyut katıyor. Giriş kapısından gölün kenarına kadar 400 metre, toplamda da 351 basamakla iniyorsunuz.' dedi.

A W218443 03 Result

Gilindire Mağarası'nda Aynalı Göl Bulunuyor

Vali Pehlivan, Gilindire Mağarası'nın bölgedeki turizm potansiyeline vurgu yaparak, ziyaretçi sayısının artmasını beklediklerini ifade etti. Mağaranın içerisindeki 'Aynalı Göl' ve doğal güzellikleriyle, Mersin'in önemli turistik noktalarından biri haline gelmesi bekleniyor. 

Tam 1800 yıl sonra! Perge Antik Kenti Kestros Çeşmesi suya kavuşuyor Foto Galeri: Tam 1800 yıl sonra! Perge Antik Kenti Kestros Çeşmesi suya kavuşuyor

Kaynak: İHA