Etkinliğe, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası Ali Çandır, Basın İlan Kurumu Antalya İl Müdürü Nedim Engin, İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Esen Diler, Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş (ANFAŞ) Başkanı Ali Bıdı, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Gazetecilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Narin Tülay Şeker ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şeker katıldı.
“GAZETECİLER SIKINTI İÇERİSİNDE”
Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği etkinlikte 10 Ocakların bayram değil dayanışma ve emek günü olduğunu söyleyen AGC Başkanı İdris Taş, “Basılı yayından, radyo, televizyon ve dergilere kadar meslektaşlarımız ve işverenler büyük sıkıntı içerisindeler. Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılan 10 Ocak’lar dayanışma ve mücadele günüdür. Son yıllarda şiddetini artıran basın ve ifade özgürlüğüne yönelik hak ihlallerine ekonomik sıkıntıların da eklenmesi ile basın sektörü nefes alamaz duruma gelmiştir. Akademisyenlerin, yazarların, gazetecilerin onurunun zedelendiği, saldırıya uğradığı bir süreci yaşamaktan üzüntü duyuyoruz. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Bugün bir bayram değil, dayanışma ve emek günü. 4 Ocak 1961’de 212 sayılı Basın İş Kanunu’nun Resmi Gazetede yürürlüğe girdikten sonra 9 tane patron bu yasaya karşı çıkmıştır. Gazeteciler emeğini, fikrini, gönlünü, ruhunu birleştirerek ‘basın’ adlı gazeteyi çıkartıyorlar. 3 gün boyunca gazete yayın yapmaya devam ediyor. 10 Ocak 1962’den itibaren Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlanan ancak 1971 Askeri Müdahalesi ile basın çalışanlarının birtakım haklarının geri alınması üzerine Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılan 10 Ocak’lar dayanışma ve mücadele günüdür” ifadelerini kullandı.
“ANADOLU BASINI’NIN İSTEDİĞİ OLSUN”
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle basının zorlanmaya başladığını aktaran Başkan İdris Taş, “Son yıllarda şiddetini artıran basın ve ifade özgürlüğüne yönelik hak ihlallerine ekonomik sıkıntıların da eklenmesi ile basın sektörü nefes alamaz duruma gelmiştir. Akademisyenlerin, yazarların, gazetecilerin onurunun zedelendiği, saldırıya uğradığı bir süreci yaşamaktan üzüntü duyuyoruz. 13 Ocak’ta Basın İlan Genel Kurulunda taslak görüşülecek ve netlik kazanılacak. Bugün Antalya’da bir internet sitesinin Basın İlan Kurumu’ndan ilan alabilmesi için 24 ay beklemesi gerekiyor. Kadrolu 8 gazeteci çalıştırması gerekiyor. Anadolu basını gerçekten ciddi bir sıkıntıya girebilir. O yüzden 13 Ocak’ta BİK Genel Kurulu’nda bu taslağın Anadolu gazetecilerinin isteği doğrultusunda çıkmasını umut ediyoruz. Bugün yerel gazetelere baktığımız zaman mürekkep, kağıt ve dağıtım malzemeleri hat safhada. İşveren asgari ücreti zor ödüyor. Meslektaşlarımız sıkıntı içerisinde” diye konuştu.
“GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise siyasette 29. yılına gireceğini dile getirdi. Başkan Böcek, 29 yılı yolu basın mensupları ile birlikte yürüdüğünü belirterek, “Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nı kutlayacağımız bu yıl da daha mutlu, daha huzurlu, daha aydın, özgürce yaşayacağımız gazetecilerimizin hapse atılmadığı güzel günler yaşayacağız. Tüm gazeteci arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. 2023 yılının çocuk istismarlarının olmadığı, gençlerimizin geleceğe umutla baktığı, kadınlarımızın yüzünün güldüğü, bütün vatandaşlarımızın mutlu ve huzurlu olacağı bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu.
"BASIN DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR”
Son olarak Antalya Valisi Ersin Yazıcı, basın özgürlüğünün demokrasi ile eşit olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Demokrasinin olmazsa olmazı, vazgeçilmezi olan dördünü kuvvet ya da başka isimlerle adlandırılan basının mutlak suretle özgür, tarafsız, adil, insanlığa faydalı şekilde yoluna devam eden gazeteciler ve topluma yön vermeye çalışan, ufkunu açan, vizyon veren gazetecilerle şehrimizde yolumuza devam ediyoruz. Hiç kimsenin emeği zayi olmasın, bütün çalışanların alnının teri kurumadan hakkını alsın istiyorum. Bu basında da böyle olmalı. Basın çalışanları da terleri kurumadan emeklerini alsın. Basının demokrasilerde olmazsa olmaz olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim. Basın ne kadar özgür ve hürse kendini ne kadar rahat ifade edebiliyorsa demokrasinin gelişmişlik düzeyiyle aynı orantıdadır. Ülkemizde de çeşitli sorunlar olmakla birlikte demokratik bir ülkede kendini özgürce ifade edebilen, dilediğini söyleyebilen, her türlü karşı duruşu, aykırı görüşü rahatlıkla dile getirilen bir dönem de yaşıyoruz.”
İslam ÇELİK