Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Yaşam | Bir meslek grubu daha tarihe gömülüyor

Bir meslek grubu daha tarihe gömülüyor

'Yorgancılık' gibi geleneksel meslekler, evlerde kullanılan fabrikasyon ürünlerin yaygınlaşmasıyla gerilemeye başladı.

'Yorgancılık' gibi geleneksel meslekler, evlerde kullanılan fabrikasyon ürünlerin yaygınlaşmasıyla gerilemeye başladı.

Bir meslek grubu daha tarihe gömülüyor

Gediz’in Muhipler Mahallesi'nde ikamet eden yorgancı Ercan Erdoğmuş, 1990'lı yıllarda mesleğe adım attığını ve 33 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiğini belirtti. Erdoğmuş, mesleğe Gediz'de dayısının yanında çırak olarak başladığını ve dayısının öğretimi ile bu alanda deneyim kazandığını ifade etti. Askerlik sonrasında kendi iş yerini kurarak 1998'de kendi işine sahip olduğunu söyledi.

Erdoğmuş, müşterilerine yastık, yorgan, nevresim takımı, yastık kılıfı, çeyiz yorganı, ve yer yatağı gibi ürünler sunduklarını belirtti. Ayrıca, müşterilerin eskiyen yastıklarını tekrar kabartma sistemleriyle eski haline getirebildiklerini ekledi. Yün, pamuk ve elyaf gibi farklı malzemeler kullanarak ürünlerini satan Erdoğmuş, özellikle yün yorganların hijyenik, sağlıklı ve doğal olması nedeniyle eskiden daha çok tercih edildiğini ifade etti.

Yorgancı

Ancak zamanla hazır sistemlere olan talebin artmasıyla birlikte el işçiliğine olan ilginin azaldığını belirten Erdoğmuş, bu durumun el sanatlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Mesleğini nesli tükenen el sanatlarından biri olarak tanımlayan Erdoğmuş, ancak kendi gücüyle ve sevgisiyle bu işi sürdürmeye kararlı olduğunu dile getirdi.

Erdoğmuş, mesleğini sürdürmek için yetiştirmek istediği bir çırağı olmadığını, eleman bulmakta zorlandığını ve şimdiki neslin bu tür el işlerine pek ilgi göstermediğini belirtti. 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız